Index Vakbarát Hírportál

Újabb áttelepített menekülteket fogadtak be Szlovéniában

2024. január 27., szombat 06:41

Decemberben 23 szíriait, január 25-én 27 afgán állampolgárt fogadtak be Szlovéniában. Az állandó letelepedéssel legális utat akarnak teremteni számukra Európába.

„Az állandó letelepedés célja, hogy legális utat teremtsen a védelemre szoruló emberek számára Európába” – olvasható a szlovén belügyminisztérium közleményében, amely hozzáteszi: Szlovénia minden egyes áttelepített személy után támogatást kap az EU Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjából.

A menekülteket a kormány migránsok támogatásáért és integrációjáért felelős hivatalának létesítményeiben helyezik el – írja az MTI. A szlovén kormány 2022 decemberében határozott arról, hogy 50 szíriai és afgán állampolgárt fogad be Törökországból.

A végrehajtási terv alapján családokat, egyedülálló anyákat, egyedülálló nőket és legfeljebb öt kísérő nélküli kiskorút fogadnak be, a tavaly Törökországot sújtó pusztító földrengés áldozatai pedig elsőbbséget élveztek.

Szlovénia a projektben együttműködött az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával. Az országba érkező menekültek biztonsági átvilágításon estek át, és érkezésükkor azonnal menekültstátuszt kaptak. Szlovénia már korábban is részt vett hasonló programban, a 2016-os kormányhatározat alapján 34 szíriai állampolgárt fogadott be Törökországból.

Rovatok