Index Vakbarát Hírportál

A szlovák külügyminiszter fontos kérdésekről tárgyalt román kollégájával

2024. január 27., szombat 06:44

Szlovákia támogatja Románia teljeskörű csatlakozását a schengeni övezethez, mivel nem felejtették el, hogy elsők között ismerték el függetlenségüket – Juraj Blanár szlovák külügyminiszter román kollégájával történt egyeztetés során Bukarestben.

Közös sajtóértekezletükön a szlovák diplomácia vezetője felidézte: a két ország szoros kapcsolatát jól példázza, hogy Románia elsőként ismerte el Szlovákia függetlenségét, Szlovákia pedig elsőként ratifikálta Románia csatlakozását az Európai Unióhoz.

A szlovák külügyminiszter megerősítette: Szlovákia támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását, illetve felvételét a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezetbe (OECD) – ez utóbbira szerinte 2025-ben kerül majd sor. Hozzátette: jó esélyt lát a jelenleg évi 4,4 milliárd eurós kereskedelmi forgalom és a gazdasági kapcsolatok bővítésére, például a páncélozott járművek gyártásában, illetve a kis méretű moduláris atomreaktorok telepítésében.

Hasonlóan vélekednek az ukrán háborúról

Juraj Blanár szerint Pozsony és Bukarest álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban is egybecseng. Kifejtette: az 5,5 millió lakosú Szlovákia számára rendkívül fontos a nemzetközi jog betartása, határozottan elítéli Oroszország általi megsértését, és továbbra is kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának.

Ukrajnát annyira elaknásították, hogy szakértők szerint a mentesítése akár fél évszázadot is igénybe vehet.

– mutatott rá. Szlovákia kész ehhez segítséget nyújtani, ugyanakkor üdvözölte azt a román-török-bolgár megállapodást is, amely a Fekete-tengerben sodródó tengeri aknák begyűjtését tűzte ki célul.

A nemzetiségi jogokról is szó esett

A romániai szlovák kisebbségről szólván Juraj Blanár megköszönte, amit Bukarest ezért a nemzeti közösségért tesz. 

Luminita Odobescu a pénteki sajtóértekezleten felidézte: az első szlovákok 220 éve telepedtek meg a ma Romániához tartozó térségekben. Úgy értékelte: a Szlovákiában élő román és a Romániában élő szlovák közösség értékes összekötő kapocs a két ország együttműködésében, a jogi és intézményi támogatást is megkapnak kultúrájuk, identitásuk, nyelvük megőrzéséhez.

A bukaresti román-szlovák külügyminiszteri találkozó alkalmával a kölcsönös tanulmányi ösztöndíjakat, doktoranduszok cseréjét lehetővé tevő, a 2024-28-as időszakra szóló oktatási programokról írtak alá megállapodást – írja az MTI. A 19 millió lakosú Romániában tízezren vallották magukat szlováknak a legutóbbi, 2021-es népszámláláson.

Rovatok