Index Vakbarát Hírportál

Eszkaláció jöhet a gázai konfliktusban, amerikai katonák haltak meg egy légicsapásban

2024. január 28., vasárnap 18:28

Három amerikai katona meghalt, és legalább kéttucatnyi katona megsebesült egy dróntámadásban, mely szombat éjjel ért egy előretolt amerikai támaszpontot Jordániában – közölték amerikai tisztségviselők vasárnap.

Tisztviselők szerint a drónt Irán által támogatott fegyveresek lőtték ki, és úgy tűnik, hogy Szíriából érkezett. Mint a CNN megjegyzi, ez az első alkalom, hogy a gázai háború kezdete óta amerikai katonák haltak meg a Közel-Keleten.

Az előőrsön tartózkodó amerikai erők egy Jordániával közös tanácsadó és segítő misszió részeként hozták létre állásukat a 22-es őrtoronyban.

Az ABC Newsnak adott interjúban a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, CQ Brown tábornok azt mondta, az Egyesült Államok célja a közel-keleti események kézben tartása és a konfliktus kiszélesedésének elkerülése.

Péntekig több mint 158 támadás érte az amerikai és koalíciós erőket Irakban és Szíriában. Ezek eddig nem okoztak súlyos sérüléseket vagy károkat az infrastruktúrában.

Az Egyesült Államok több megtorló akciót is végrehajtott az Irán által támogatott iraki és szíriai csoportok ellen.

Válaszlépést ígér Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök vasárnap a katonai incidens hírére reagálva közleményt adott ki, melyben a felelősök elszámoltatását ígérte. Hozzátette, hogy a felelősségre vonás „idejét és módját” az Egyesült Államok fogja megválasztani.

Ne legyenek kétségeink: minden felelőst felelősségre fogunk vonni, amikor és ahogyan mi választjuk

– áll Biden X-en közzétett nyilatkozatában.

Az amerikai médiában megszólaló katonai elemzők úgy fogalmaztak, hogy az amerikai egységeket támadó fegyveresek 

azzal, hogy amerikai katonákat öltek meg, átléptek egy határt,

ami az elrettentésre épülő amerikai Közel-Kelet-politika megváltozásához vezethet, és ezzel párhuzamosan a közel-keleti konfliktus kiéleződéséhez.

Rovatok