Index Vakbarát Hírportál

A legfelsőbb bíróság dönt a vajas csirkéről Indiában, hatalmas összeg a tét

2024. január 28., vasárnap 19:59

A paradicsomos, joghurtos, 15-féle különböző fűszert tartalmazó mandulás-vajas csirke az indiai konyha világszerte leggyakrabban fogyasztott étele. Múlt héten Delhiben a Legfelsőbb Bíróság elé került a murgh makhani (vajas csirke) eredetének kérdése, mivel két tradicionális étterem magáénak véli az eredeti receptet.

Az ügyben Delhi két leghíresebb étterme pereskedik egymással, amelyek az 1947-ben alapított Moti Mahalból önállósultak. A Kundan Lal Gujral étterem állítja, hogy felmenőjük alkotta a már nemzeti ételnek számító vajas csirke különleges receptjét, és beperelte a rivális Daryaganj láncot, amiért azt hirdetik, a murgh makhani tőlük származik. A Gujral család ezért 240 ezer dollár (85,6 millió forint) kártérítést követel, úgy vélik, versenytársuk a vajas-tejszínes lencseételt is hamisan vallja saját találmányának – írja a BBC.

A vajas csirkének számtalan verziója létezik, de a legenda szerint Mokha Singh még fiatalon alapította a Moti Mahal éttermet a mai Pakisztán területén. Mikor 1947-ben Indiát felosztották, alkalmazottaival együtt Delhibe menekültek – ismertette Sadaf Hussain séf.

Nem sokkal később korábbi kollégáival, Kundan Lal Gujrallal, Kundan Lal Jaggival és Thakur Das Magóval együtt újranyitották a kifőzdét, ahol megszületett a vajas csirke receptje, ami a főváros mellett egész Indiában, majd világszerte ismert fogás lett. A takarékosság ihlette, a megmaradt vajat és paradicsomot használták fel az új fogáshoz. Akkora sikere lett egy éven belül, hogy a zsúfolt utcában kialakított kifőzdébe miniszterek és maga India kormányfője is betért a murgh makhani miatt. Az iráni sahnak is azt tanácsolta, hogy két helyet mindenképpen keressen fel Indiában: a Tádzs Mahalt és a Moti Mahalt a vajas csirkéje miatt.

Bár Gurjal ötleteként tartották számon, de halála után egykori kollégájának Kundan Lal Jaggi unokái, a 2019-ben létrehozott rivális étterem alapítói azt állították, nagyapjuk volt a murgh makhani valódi ötletgazdája. A szlogenjüket is erre építették, amit védjegy alá is vontak. 

A leszármazottak azzal érveltek, hogy hiába volt a majd 80 éve alapított kifőzde arca Gurjal, a konyhafőnök Jaggi volt, így minden akkor megalkotott étel az ő kreációjának számított. A Gurjal család szerint még a pakisztáni étteremben találta fel nagyapjuk a vajas csirkét, a menü megalkotása is mindig az ő feladata volt.

Rovatok