Index Vakbarát Hírportál

Elszabadultak az indulatok a palesztinbarát tüntetéseken Olaszországban

2024. január 28., vasárnap 06:41

A rendőrséggel és a kormánnyal szembeni ellenállást hirdettek a palesztinbarát tüntetéseken, melyeket szélsőbaloldali szervezetek tartottak szombat délután – annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották az Izrael-ellenes demonstrációkat a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Milánóban több mint ezerkétszázan gyűltek össze egy utcában, ahonnan menetet akartak indítani. A rendőrség sorfallal torlaszolta el a tüntetők útját, és többször visszaszorította a tömeget.

A tüntetést az észak-olaszországi palesztin egyetemista szervezetek hirdették meg. A jelszavakat azonban egy olasz szélsőbaloldali aktivista mondta be a hangosbemondóba.

Engedjetek felvonulni! Szabad Palesztinát! Palesztina mindannyiunk hazája! Izrael terrorista állam! Palesztina győzni fog!

– skandálták a tüntetők. A magasba tartott transzparenseken az volt olvasható, hogy az izraeli terrorizmus több millió embert gyilkolt le.

Anticionisták vagyunk, nem antiszemiták!

– szerepelt egy másik táblán.

Rómában szintén több mint ezren vettek részt az egyik téren szervezett megmozduláson. A rendőrség itt sem engedte, hogy a tömeg elinduljon más helyszín felé. A római tüntetésen bojkottra szólítottak fel az izraeli vagy zsidó vállalatok termékeit áruló áruházakkal szemben.

A szardíniai Cagliariban mintegy háromszázan, Trentóban százan tüntettek. A megmozdulásokon a palesztin zászlók mellett szélsőbaloldali szervezetek lobogói és logói voltak láthatók.

Olaszországban a Hamász terrorista szervezet október 7-i támadása óta minden szombaton palesztinbarát tüntetések követik egymást. A római zsidó közösség elnöke, Victor Fadlun a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a tüntetések felfüggesztését kérte a belügyminisztériumtól. A tárca visszavonta a meghirdetett demonstrációk engedélyezését, de a tüntetők ennek ellenére utcára vonultak.

Miután a rendőrség szombaton megakadályozta a tiltakozók vonulását, vasárnapra újabb menetet hirdettek. Liliana Segre 93 éves holokauszttúlélő úgy nyilatkozott, évtizedek óta nem féltette úgy az unokáit, mint október 7-e óta.

Rovatok