Index Vakbarát Hírportál

Példátlan „invázió” zajlik Texas kormányzója szerint, de nem engednek Bidenék követeléseinek

2024. január 28., vasárnap 08:29

Tavaly rekordszámú illegális bevándorló érkezett Texason keresztül az Egyesült Államokba: az államnál betelt a pohár, és lezárta déli határait. A washingtoni szövetségi kormányzat követeli a határok megnyitását, azonban Texas nem enged a nyomásnak.

Mint írtuk, Alejandro Mayorkas, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere január elején a texasi határszakaszon arról adott tájékoztatást, hogy a dél felől illegálisan az országba érkezők több mint 85 százalékát a hatóságok regisztráció után elengedik az országon belül. 

A főként Mexikóból érkezők legnagyobb számban Texas állam felől lépnek az Egyesült Államokba, a sok helyütt átjárható Rio Grande folyón keresztül kísérlik meg az átkelést a határon. A bevándorlók száma tavaly decemberben rekordot döntött, több mint 302 ezer ember érkezett az országba.

Texas azonban megelégelte a kontrollálatlan bevándorlást, és január 10-én lezárta az egyik legnagyobb nyomásnak kitett határszakaszt Eagle Pass városában a szövetségi határőrök elől. A tagállam kormányzója, Greg Abbott elmondta: 

Joe Biden elnök intézkedései példa nélküli „invázióhoz” vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.

A kormányzó szerint a szövetségi határvédelem nem védi megfelelően a határt és az országot, ezért a texasi Nemzeti Gárda bevonásával kényszerítik ki azt, hogy megfelelő védelem legyen a határon. Az állam ezen túlmenően drótkerítést is kifeszített a határszakaszon.

Feszült a helyzet, egymásra mutogatnak a felek 

A CNN hangsúlyozza, Texas a lépéssel komoly konfliktusba keveredett a washingtoni szövetségi kormányzattal, amely követeli a katonák és a drótkerítés eltávolítását a határszakaszról.

Mint írták, a határzárás tragédiák sorához vezetett, ugyanis Texas akkor sem nyitotta meg a határkapukat, amikor a szövetségi határőrizeti hatóságok segíteni akartak a bajba került migránsoknak a Rio Grande folyón. Texas ezt cáfolja, mint mondta, nem akadályozta a szövetségieket az emberek mentésében, de azt kijelentette, hogy a partra ért migránsokat azonnal letartóztatja.

A Biden-kormányzat az elmúlt hetekben többször is felszólította Texas államot, hogy ne akadályozza a szövetségi határőrséget feladatának ellátásában, valamint távolítsa el a drótkerítést. Ken Paxton texasi főügyész hivatala erre annyit válaszolt, hogy

Texas nem adja meg magát. 

Greg Abbott, republikánus kormányzó pedig közölte, hogy Joe Biden elnök intézkedései példa nélküli invázióhoz vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.

Ennek még nincs vége. Texas drótkerítése hatékony elrettentő eszköz a Biden által bátorított illegális átkelések ellen. Továbbra is meg fogom védeni Texas alkotmányos hatalmát, hogy biztosítsam a határvédelmet, és megakadályozzam, hogy Biden tönkretegye azt, ami a miénk

– írta Abbott.

A legfelsőbb bíróság Texas ellenében foglalt állást – de hiába 

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen a héten úgy döntött, a szövetségi határügynököknek joguk van arra, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által létesített határakadályt. A Shelby Park körüli drótkerítés azonban nem tűnt el, mivel a szövetségi tisztviselők a döntés ellenére sem kaptak teljes hozzáférést a területhez. A per tehát tovább folytatódik – írta a CBS News.

A portál hozzátette: egyelőre nem látszik a konfliktus vége, ugyanis Texas állam főügyésze pénteken ismételten elutasította a Biden-kormányzat azon kérését, hogy teljes hozzáférést biztosítson a szövetségi határőrizeti hatóságoknak a déli határ menti Shelby Parkhoz.

(Borítókép: A Texasi Nemzeti Gárda tagjai őrzik a mexikói határt Ciudad Juarez Mexikóban 2023. december 5-én. Fotó: David Peinado / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok