Index Vakbarát Hírportál

Két országban is traktorokkal zárták el a városokba vezető utakat

2024. január 29., hétfő 16:29

Az Olaszországot észak-dél irányban összekötő autósztráda kapuit és a városokba bevezető utakat zárták el traktoraikkal hétfőn az olasz gazdák, akik a következő napokban is folytatják tiltakozó megmozdulásaikat. Eközben Franciaországban a tiltakozó gazdák járműveikkel lezárták hétfő délután a Párizsba és más nagyvárosokba bevezető főbb útvonalak egy részét.

Umbria tartományban, Orte város magasságában, az A1-es autósztráda kapuinál közel negyven traktorral és mezőgazdasági géppel sorakoztak fel a tüntetők. Szombat óta demonstrálnak itt, és a következő napokban is visszatérnek. A rendőrség felügyeli, hogy az autósztrádán haladó járművek ha lassan is, de át tudjanak hajtani a kapukon – írja az MTI.

A szintén közép-olaszországi Viterbóban az egyik legforgalmasabb városkaput torlaszolták el, ami közlekedési dugóhoz vezetett. A tüntetők a Coldiretti termelői szövetség közeli székházáról letépték a zászlókat, amelyeket elégettek.

Hasonlóképpen traktorokkal vonultak fel Friuli-Venezia Giulia tartományban is. Udine város stadionjánál mintegy hetven traktor gyűlt össze. Hétszáz traktor lepte el Foggia város utcáit a déli Puglia tartományban. Dudakoncert kíséretében azt skandálták, hogy addig folytatják, amíg nem érnek el eredményt.

Az Olaszországban január 19-től az egymást követő demonstrációk mindennapossá váltak. Szardínia szigetén keddre Cagliari kikötőjében hirdettek meg traktoros tüntetést.

A mezőgazdaság és az állattenyészés húsz éve nem volt ennyire rossz helyzetben, a politika és az intézmények teljes közönyétől kísérve a bürokrácia hálója, a nem nyereséges áron forgalmazott agrártermékek, az egyre gyakoribb természeti csapások és állatbetegségek térdre kényszerítették az ágazatot

– hangoztatta Tore Piana, a szardíniai Agrárkutató Központ (Csa) elnöke.

Az olaszországi gazdatüntetések az Európai Unió agrárpolitikája ellen tüntetnek, de elégedetlenségüket fejezik ki a római kormány intézkedéseivel szemben is. Adókedvezményeket és az ágazatban dolgozni kívánó fiatalok támogatását szorgalmazzák.

Határozatlan idejű blokád

A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal gazdák) nevű szervezet délután 2 órakor kezdte meg a „határozatlan idejű blokádot” a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. Az agrárium többségi szakszervezetei nyolc „blokádpontot” hirdettek a párizsi régió főbb autópályáin, néhány kilométerre a fővárosi körgyűrűtől.

A belügyminisztérium vasárnap este bejelentette, 15 ezer rendfenntartót mozgósít annak érdekében, hogy megakadályozza a traktorok bejutását „Párizsba és a nagyobb városokba”. Gérald Darmanin belügyminiszter visszafogott fellépést kért a rendőröktől, akik „nem lépnek fel a blokádpontokon, hanem biztosítják” a tüntetés helyszíneit.

Elmondása szerint Emmanuel Macron elnök „utasítást adott” arra, hogy a rendőrség „biztosítsa, hogy a traktorok ne menjenek be Párizsba és a nagyvárosokba, és ne okozzanak rendkívüli fennakadásokat”, illetve azt is, hogy Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca és a párizsi repülőterek elérhetők maradjanak, és fennakadások nélkül működhessenek.

Gabriel Attal miniszterelnök vasárnap „gyors előrelépést” ígért a gazdák haragjára válaszul.

Folytatódik a tiltakozás

A kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és „tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést” is bevezet a tíz napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére.

Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és „nem elégítették ki az elvárásokat”, ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

A hétvégi viszonylagosan kevés tiltakozó akció után a gazdák hétfőn nagyobb erőkkel vonultak az utakra: a fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat.

A francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései nagyon különbözőek attól függően, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van szó.

Az FNSA az elmúlt években több kompromisszumos megállapodást is kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédőszerek adójáról, de a gazdák továbbra is elégedetlenek, elsősorban azért, mert csökken a jövedelmük, és túl sok adminisztratív feladat és korlátozás hárul rájuk.

A tüntetők ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédőszerekre, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Rovatok