Index Vakbarát Hírportál

Felszámolják a világ leginkább eladósott ingatlanóriását

2024. január 29., hétfő 10:44

Egy hongkongi bíróság hétfőn elrendelte a China Evergrande Group ingatlanóriás felszámolását. Az Evergrande vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat biztosítani fogja, hogy a felszámolási végzés ellenére is megvalósuljanak az otthonépítési projektek.

Az elmúlt bő két évben számtalanszor lehetett hallani a kínai ingatlanpiac nehézségeiről, és az ezeket leginkább megtestesítő építőipari óriásvállalat, az Evergrande fizetésképtelenségéről. A bejelentést követően az Evergrande részvényeinek árfolyama rövid idő alatt 99 százalékot esett, az alapító, az egykor harmadik leggazdagabb kínai, Hui Ka Yan vagyona pedig a 2019-es 42,5 milliárd dolláros csúcsról 3 milliárdra apadt.

A cég 300 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, ezzel a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője lett. Most a hongkongi bíróság elrendelte az Evergrande felszámolását.

A bíróság azután hozta meg a döntést, hogy megállapították, hogy az Evergrande több mint két évvel a kötvénytörlesztés nem teljesítése és több bírósági meghallgatás után sem tudott konkrét szerkezetátalakítási tervet kínálni.

Itt az ideje, hogy a bíróság azt mondja, elég volt

– mondta a bíró Reuters szerint.

Az Evergrande vezérigazgatója, Siu Shawn a kínai médiának elmondta, hogy a vállalat biztosítani fogja, hogy a felszámolási végzés ellenére is megvalósuljanak az otthonépítési projektek.

A döntés előkészíti az alapját egy várhatóan elhúzódó és bonyolult folyamatnak, amely a sok érintett hatóság miatt politikai megfontolásokkal is járhat. Az offshore befektetők arra fognak összpontosítani, hogy a kínai hatóságok hogyan kezelik a külföldi hitelezőket, ha egy vállalat csődbe megy.

Ez nem a vég, hanem az elhúzódó felszámolási folyamat kezdete, ami még nehezebbé teszi az Evergrande mindennapi működését

– mondta Gary Ng, a Natixis vezető közgazdásza.

Peking egy alulteljesítő gazdasággal, az elmúlt kilenc év legrosszabb ingatlanpiacával és egy ötéves mélypont közelében vergődő tőzsdével küzd, így a befektetői bizalom újabb megingása tovább ronthatja a döntéshozók növekedés megfiatalítására irányuló erőfeszítéseit.

Rovatok