Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a lengyelországi lavina egyik áldozata

2024. január 29., hétfő 11:48

A lengyelországi Giewont hegy alatt vasárnap történt baleset egyik áldozatát már nem tudták megmenteni a krakkói orvosok.

Meghalt az a férfi, akire lavina zúdult le a lengyelországi Tátrában, a Giewont-csúcs alatt – írta az MTI az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió hétfői közlésére hivatkozva. A PAP hírügynökség később megerősítette, hogy nem sikerült megmenteni a krakkói szakkórház orvosainak a vasárnapi lavinaomlás után kritikus állapotban odaszállított férfit.

A Konrád-nyeregben (Przelecz Kondracka), a Giewont hegy alatt vasárnap délután történt hócsuszamlás maga alá temette a férfit, akinél nem volt a lavinaveszély esetén használatos, hegyi mentőknek nagy segítséget jelentő rádiós jeladó. A mentők két órával később találták meg.

További három embert is elsodort a hózuhatag az elhunyt turistán kívül, közülük ketten a hómezőn kívül maradtak, és maguk mentették ki a hó alól a harmadikat, egy nőt. Az ötfokozatú nemzetközi skálán hármas lavinariasztás van érvényben jelenleg a lengyelországi Tátrában.

Legutóbb január első hétvégéjén, az olasz Alpokban követelt életeket a hó.

Rovatok