Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 9 millió forintért kelt el egy ősrégi Star Wars-figura

2024. január 29., hétfő 11:16

19 500 fontért, vagyis átszámolva csaknem 9 millió forintért kelt el egy Jawa-figura egy hertfordshire-i aukción. A korábbi tulajdonosa a Marvel munkatársaként a Star Wars-sorozat népszerűsítéséért cserébe kapta ajándékba a játékgyártótól.

Felülmúlta a becslést egy padláson talált, kivételesen ritka Star Wars-figura, miután világszerte érdeklődést keltett az aukción – írta a BBC. Egy brit gyűjtő 19 500 fontot adott érte a hertfordshire-i aukció során. Legutóbb tavaly ősszel az 1977-es Star Wars-film forgatásán használt, x-szárnyú modellvadászgép kelt el egy aukción, több mint 1,1 milliárd forintnak megfelelő dollárért.

A figura tulajdonosa – aki 1974 és 1979 között a Marvel UK-nál dolgozott – egy sor ajándékot kapott az Egyesült Királyság Palitoy játékgyártó cégétől a Star Wars-sorozat Marvel képregényekben való népszerűsítése miatt. 

A vinilköpenyes Jawa-karaktert az 1970-es évekbeli Star Wars-figurák „szent gráljának” tekintik Jonathan Torode aukcióvezető szerint.

Megtiszteltetésnek érzem, hogy a Star Wars játéktörténetének egy újabb ritka darabját kezelhettem. A Jawa-figura még mindig az abszolút kedvenc a Star Wars gyűjtői számára

– mondta Torode úr.

Az Excalibur Auctions (Kings Langley) hat hónapon belül másodjára mutatott be egy ennyire keresett Star-Wars figurát. Júliusban egy ugyanilyen Jawa-figurát adott el 26 670 fontért, miután ugyanaz a tulajdonos a dobozokba csomagolt emléktárgyak között találta meg azt. Az Excalibur Auctions szerint csak 10-15 példányt dokumentáltak ezekből a figurákból, ráadásul a vinilköpeny nem sokáig tartott a gyártásban, később ugyanis textilköpennyel helyettesítették azt.

 

Rovatok