Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Hosszú még az út a magyar–ukrán viszony rendezéséig

2024. január 29., hétfő 16:47

Ungvárra látogatott hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter mellett Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével is egyeztetett. A résztvevők ezt követően sajtótájékoztatót tartottak az eseményről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja még január első felében vált véglegessé.

A magyar külügyminiszter akkor arról beszélt, hogy telefonon egyeztetett a találkozón szintén résztvevő Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt.

Történtek biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítása felé Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség, amire hazánk készen áll – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna integritása mellett.

Humanitárius segítség Ukrajnának

Hangsúlyozta, hogy a béke ügyét kell képviselni a nemzetközi politikában, mivel az emberéletek megmentése csak béke útján lehetséges.

Emlékeztetett, hogy az utóbbi évek legnagyobb humanitárius akcióját hajtotta és hajtja végre Magyarország, mikor nap mint nap ukrán menekültek ezreit fogadja be. Magyarország eddig több mint félmillió ukrán családot segített, ezenfelül iskolákat, rendelőintézetek újított fel, és 14 ezer ukrán gyerek táboroztatását tette lehetővé – sorolta a tárcavezető.

Továbbra is elvárás marad a kárpátaljai magyarok jogainak visszaállítása

Magyarország és Ukrajna kétoldalú kapcsolatairól Szijjártó Péter elmondta, hogy azok az utóbbi években „nem a jó viszonyról szóltak”. Ennek oka, hogy 2015 óta születtek olyan jogszabályok Ukrajnában, melyek a magyar nemzeti közösség – vagyis a kárpátaljai magyarok – jogait csökkentették – magyarázta a miniszter.

Hozzátette, hogy tavaly decemberben az ukránok elfogadtak egy jogszabályt, ami ezt a „negatív spirált megállította”, amit hazánk nagyra értékel.

Továbbra is Magyarország elvárása ugyanakkor, hogy a 2015-ben már létezett jogokat kapják vissza a magyar nemzeti közösség tagjai

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy ez alatt többek között a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét és a magyar nyelv korlátozásmentes használatát érti.

Előrelépés a határközi infrastruktúra fejlesztésében

Érintette emellett a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztését is, amelyről szerinte eredményes megbeszélést folytattak. Rámutatott, hogy Magyarországon 120 millió eurós beruházással nagy logisztikai központ jött létre Ukrajna határán, valamint karnyújtásra van egy újabb határátkelő átadása, Nagyhódos és Nagypalád között.

Megegyeztek a közúti és vasúti átkelési lehetőségek bővítésében Beregsuránynál és Záhonynál, illetve azon közös célkitűzésről is, amely egy új Tisza-híd építésére vonatkozik – tájékoztatott.

Továbbá elmondta, hogy az eddigi megbízható kőolajszállítási útvonal fenntartását kérte ukrán hivatali partnerétől, és azt, hogy biztosítsanak korrekt működési körülményeket a magyar vállalatok számára.

A miniszter végül köszönetet mondott Viktor Mikita kárpátaljai kormányzónak, amiért ott a magyar és az ukrán lakosság máig békésen tud egymás mellett élni, minthogy szavai szerint nélküle nem lehetett volna kezelni a „mesterséges feszültségkeltési kísérleteket”.

Magyarország álláspontjának félreértelmezése és elferdített bemutatása a nemzetközi média egy bizonyos szeletének kedvelt sportága. És ez a tevékenység nemcsak a politikában, de a mindennapi élet területén is képes feszültségeket kelteni

– közölte.

Szijjártó Péter ezután felidézte: a háború kirobbanása után néhány nappal biztosította Mikitát arról, hogy minden, általa beterjesztett segítségkérést kész a kormány azonnal megfontolni, és a lehető leginkább teljesíteni.

Dmitro Kuleba: Mindent meg lehet oldani párbeszéd útján

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a sajtótájékoztatón közös érdeknek nevezte a jószomszédi viszony helyreállítását. Kijelentette, nincs olyan kérdés, amit ne lehetne megoldani a kétoldalú párbeszéd révén.

A tárgyalást elmondása szerint a nyitottság, a konstruktivitás és az őszinteség jellemezte.

Kijelentette, hogy a legfontosabb kérdés Ukrajna euroatlanti integrációja, vagyis Ukrajna Európai Unióba való felvételének támogatása. A nemzetiségi jogokkal kapcsolatban – ami elmondása szerint a tárgyalás jelentős részét képezte – a politikus azt mondta, hogy nagyon régi történetről van szó, amit szeretnének jó lelkiismerettel szabályozni. Kuleba a két téma között egyértelmű párhuzamot feltételezett, mondván:

Abból indulunk ki, hogy az EU-tagság felé megnyitja az utat az oktatási törvény, amely a 2017 előtti állapotokat állítja vissza. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk, a kárpátaljai magyarok is pozitívan fogadták

Dmitro Kuleba leszögezte, hogy a részleteket még ki kell dolgozni, de ezeket a felek kétoldalú párbeszéd keretében meg fogják vitatni. Ennek érdekében létrehoznak egy operatív munkacsoportot, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjon a kisebbségi kérdések végleges lezárására.

Andrij Jermak: Közelebb kerültünk az Orbán–Zelenszkij-találkozóhoz

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a tárgyalást követő sajtótájékoztatón arról beszélt, nagy lépést tettek afelé, hogy összehozzanak egy találkozót Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Reményei szerint ez a tárgyalás előkészítése lehet a Zelenszkij–Orbán-csúcsnak.

Hozzátette: az ukrán államfőnek fontos lenne az is, hogy Orbán Viktor Kijev mellett elmenjen Bucsába is, ahol 2022-ben az orosz hadsereg tömegmészárlást követett el. Megjegyezte, hogy Novák Katalin köztársasági elnök már megtette ezt.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok