Index Vakbarát Hírportál

A CIA igazgatója személyesen tárgyal a Hamász túszairól

2024. január 29., hétfő 06:21

A túsztárgyalási javaslat szerint a harcok egy hónapra szünetelnének a Gázai övezetben, valamint a nőket, a katonai korhatáron túli férfiakat és a sebesült túszokat a Hamász szabadon engedné.

William Burns, a CIA igazgatója Párizsban találkozik David Barneával, az izraeli Moszad hírszerző ügynökség igazgatójával és Mohammed bin Abdulrahman al Thani katari miniszterelnökkel, hogy megvitassák a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítására vonatkozó legújabb javaslatot – adta hírül a CBS News.

A most tárgyalt javaslat szerint a harcok körülbelül egy hónapra szünetelnének, valamint a nőket, a katonai korhatáron túli férfiakat és a sebesült túszokat a Hamász szabadon engedné.

Tárgyalás folyhat az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonai műveleteinek hosszabb szüneteltetéséről cserébe a katonák szabadon bocsátásáért.

Megvitathatják többek között a gázaiaknak nyújtott további humanitárius segélyeket és a palesztin foglyok esetleges szabadon bocsátását.

A Fehér Ház leírása szerint a túszmegállapodás központi jelentőségű a harcok elhúzódó humanitárius szünetének megteremtéséhez és annak biztosításához, hogy további életmentő humanitárius segélyek jussanak el a rászoruló civilekhez Gáza egész területén.

Hétfőn a katari miniszterelnök Washingtonba utazik, hogy további megbeszéléseket folytasson a gázai túszokról, a palesztin nép jövőjéről.

Katar kulcsfontosságú diplomáciai partner az Egyesült Államok számára, nemcsak azért, mert az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának erőit látja el, hanem azért is, mert diplomáciai közvetítőként működik, és képes üzeneteket átadni Iránnak, a táliboknak, a Hamásznak és más olyan szervezeteknek, amelyekkel az Egyesült Államoknak nincs rendszeres közvetlen kapcsolata. 

Izraelben Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyilvánosan kinyilvánított stratégiája az volt, hogy katonai nyomást gyakorol a Hamászra a túszok szabadon bocsátásának kikényszerítése érdekében.

Az Izrael és Katar közötti feszültségek nemrégiben fokozódtak, miután kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen Netanjahu az izraeli túszok családjaival folytatott beszélgetés során lekicsinyelte Doha erőfeszítéseit.

Több mint 1200 embert, többségükben civileket öltek meg a Hamász fegyveresei a Dél-Izrael elleni október 7-i támadásuk során. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 26 000 ember halt meg Gázában az izraeli megtorló szárazföldi behatolás és légicsapások következtében. A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget a civilek és a harcosok halála között. Az IDF azt állítja, hogy mintegy 9000 Hamász-harcost ölt meg, és hogy igyekezett korlátozni a polgári halálesetek számát.

A harcok egyhetes szünetében, amely december 1-jén ért véget, a Hamász több mint 100 túszt engedett szabadon, köztük sok nőt és gyermeket, míg cserébe Izrael mintegy 240 palesztin foglyot engedett szabadon.

Rovatok