Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy megtámadtak egy keresztény templomot Isztambulban

2024. január 29., hétfő 07:27

Vasárnap estére elfogták azt a két embert, akiket az isztambuli olasz keresztény templom elleni támadással gyanúsítanak. Időközben több videó is napvilágot látott az esetről.

A támadás részleteiről a minap már beszámoltunk. A merénylők egy embert megöltek. 

Ali Yerlikaya török belügyminiszter vasárnap este közölte, hogy a két gyanúsítottat elfogták, de nem említette a történtek lehetséges indítékát, sem azt, hogy kik voltak az elkövetők.

Nem sokkal korábban viszont az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként Telegram-csatornáján.

Ők azt írták, hogy az akció az Iszlám Állam vezetőinek azon felhívása miatt történt, amelyben a zsidók és keresztények elleni támadásokra szólítottak fel.

Videók is készültek az esetről

A török belügyminiszter azt is közölte korábban, hogy a „gyalázatos támadás” célpontja az a személy volt, aki a helyszínen életét vesztette. Yerlikaya azt is közölte, hogy az áldozat török állampolgár.

Közlése szerint a fegyveres elkövetők lövéseket adtak le a levegőbe, és a beszámolók szerint a férfit akkor lőtték le, amikor felállt, hogy tiltakozzon. Helyszínen készült videófelvételek azt mutatják, hogy több mentő és rendőrautó érkezett az épülethez. A DHA hírügynökség által közzétett egyik felvételen a feketébe öltözött, maszkos elkövetőket lehetett látni, ahogy lassan közelítenek a templomhoz.

A DHA egy másik videót is közölt az esetről: ezen állítólag a templomban készült, és maga a támadás látható rajta (a felvétel saját felelősségre itt megtekinthető).

Davut Gül isztambuli kormányzó utóbb bejelentette, hogy a támadásnak további sebesültjei nem voltak. A rendőrség a város közlekedési csomópontjain úttorlaszokat emelt, és fokozott ellenőrzéseket tartott.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket követően telefonon fejezte ki részvétét a templom papjának, valamint a kormánypárt helyi képviselőinek. Yerlikaya a délután folyamán a helyszínre látogatott és kijelentette, nem fogják engedni senkinek sem, hogy szétzilálják Törökország összetartását. Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester szintén elítélte a támadást.

Ferenc pápa a vasárnapi imádsága során szolidaritását fejezte ki az isztambuli római katolikus templom híveinek közösségével.

Rovatok