Index Vakbarát Hírportál

Auf Wiedersehen, Covid! Talpra állt Németország turizmusa

2024. január 29., hétfő 12:37

Közelít a pandémia előtti csúcsévhez a német turizmus, a legfrissebb adatok szerint ugyanis időarányosan a 2019-es rekordokhoz közelít a vendégéjszakák száma. A forgalom visszaépülésének meghatározó támasza a beutaztató turizmus, amire katalizátorként hathat a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság, de az ázsiaiak, különösen a kínaiak visszatérő utazási kedve is sokat nyom a latban.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes vendégéjszaka-számaira alapozva a Német Turisztikai Hivatal (DZT) felmérést készített, amely szerint Németország beutazó turizmusának felépülése folyamatos, és ezáltal egyre erősebben járul hozzá a vendégéjszakák összesített volumenéhez.

Az előzetes adatok alapján 2023 novemberében 5,5 millió nemzetközi vendégéjszakát regisztráltak a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken – ez 7,8 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest.

Tavaly január és november között a külföldi vendégéjszakák összesített száma 74,9 millióra nőtt: ezáltal a beutazás számai az eddigi rekordév, 2019 ugyanezen időszakának 89,6 százalékát érik el.

A külföldi vendégek aránya az összesített vendégéjszaka-számoknál a tavalyi első 11 hónapban 16,4 százalék, ez az érték az előző év ugyanezen időszakában csupán 14,8 százalék volt.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke elmondta: Németország az Európai Utazási Bizottság által készített felmérés szerint 2023 őszén megerősítette pozícióját az európai utazók kedvelt úti céljainak élmezőnyében, részesedve az Európa-szerte mutatkozó trendből a nemzetközi utazások fejlődése irányában.

Ennek megfelelően azok aránya, akik a következő hat hónapban csak hazájukban terveztek utazást, a 2021 őszén mért 31,5 százalékról folyamatosan csökkent a 2023 őszén jelzett 25,7 százalékra. Az utazók 55,3 százaléka 2021 őszén európai úti célokat részesített előnyben, ez az érték 2023 őszére 60,3 százalékra nőtt.

Ezáltal Európa legfontosabb küldő régióként – plusz jó felépülési perspektívával a tengerentúli piacokon – várhatóan a következő hónapokban is kiemelkedően járul hozzá a német beutazó turizmus további felépüléséhez.

Újra utaznak a kínaiak

Ázsia – különösen Kína – növekvő utazási aktivitása pedig szintén pozitív hatást jelent a beutazás további fejlődésére nézve. További impulzusokra lehet számítani nyáron a németországi labdarúgó Európa-bajnokság látogatóitól.

Az olyan kulturális fénypontok, mint például

számos jelentős indokkal szolgál a nemzetközi vendégek számára a németországi utazáshoz.

Fenntartható turizmus a cél

A DZT támogatja a jövőorientált és fenntartható turizmust a német kormány célkitűzéseivel összhangban. A folyamat központi témái a digitalizáció és a fenntarthatóság.

Annak érdekében, hogy a beutazó turizmus fenntarthatóbb, ugyanakkor versenyképesebb lehessen, a szervezet egy három oszlopra épülő stratégiát követ, amely összeköti a külső tudástranszfert, az ehhez társuló kommunikációs szemléletet és egy belső fenntarthatósági kezdeményezést. A DZT világszerte 25 országban tart fenn képviseleti irodát, ezeket központjából, Frankfurt am Mainból irányítja.

(Borítókép: Turisták állnak a Brandenburgi kapunál 2020. június 19-én Berlinben, Németországban. Fotó: Maja Hitij / Getty Images)

Rovatok