Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij: Ukrajnának több aktív katonája van, mint Oroszországnak

2024. január 29., hétfő 18:20

Ukrajnának 880 ezer katonája van a hadseregben, ami több, mint az ország elleni háborúban részt vevő 617 ezres orosz kontingens – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az ARD német tévécsatornának adott interjújában. Az orosz kontingens összetételét elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten hozta nyilvánosságra. Zelenszkij arról is beszélt, hogy Ukrajna nélkül Európa elbukik Oroszországgal szemben.

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: „880 ezren harcolnak, egymilliós a hadseregünk, emellett 30 millió állampolgár dolgozik, és talán több is”.

Az ukrán elnök leszögezte , hogy igazságos mozgósítási törvény előterjesztését várja a katonai vezetéstől, valamint a toborzás folyamatának digitalizálását.

Volodimir Zelenszkij egyúttal  helytelennek nevezte azt, hogy az utcákon próbálják kézbesíteni a mozgósításra szóló behívót azoknak, akik behívásuk után nem jelentek meg a toborzóirodán.

Az állampolgárok jogainak és szabadságának védelmével kapcsolatban az ukrán elnök megjegyezte, hogy Ukrajnában hadiállapot van érvényben,

ezért „bonyolult kérdés” a szabadságjogok védelme.

Volodimir Zelenszkij azt is felemlegette, hogy továbbra is várja Donald Trump volt amerikai elnök tervét az ukrajnai háború 24 órán belüli befejezésére. Hozzátette, hogy utoljára akkor beszélt vele, amikor Trump az Egyesült Államok elnöke volt.

Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok nem hagyja abba Ukrajna támogatását, különben – szerinte – Európa nem lesz képes egyedül megbirkózni Oroszországgal, a NATO meggyengül, és az erőviszonyok átrendeződnek a világban.

Az elnök nem nyilatkozott arról, hogy 2024-ben véget érhet-e az ukrajnai háború, de meg van győződve arról, hogy megállítható és megakadályozható egy harmadik világháború kitörése.

Volodimir Zelenszkij azt is elmondta, szeretné, ha a különböző országok által az ukrán menekülteknek szociális segélyként nyújtott pénzt inkább Ukrajnának juttatnák el, és azt maga Ukrajna osztaná szét ezek között az emberek között.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok