Index Vakbarát Hírportál

Amerikába repült útlevél, vízum és jegy nélkül – öt évet is kaphat érte

2024. január 30., kedd 14:34

Az esküdtszék bűnösnek találta a férfit, aki úti okmány és érvényes jegy nélkül érkezett Dániából az Egyesült Államokba. A hatóságok szerint potyautas volt. Csak azt nem sikerült kideríteni, hogyan vitte végbe, és főleg azt: hogyhogy nem szúrt senkinek sem szemet.

Szergej Vlagyimirovics Ocsigava akár öt évet is kaphat, a büntetését pedig egy amerikai szövetségi börtönben kell letöltenie – jelentette a kaliforniai ügyészségre hivatkozva a CNN.

A 46 éves férfi tavaly novemberben érkezett meg a Scandinavian Airlines járatán Koppenhágából Los Angelesbe. A landolás után persze kérték iratait, ő azonban csak hebegett-habogott. A hivatalos jegyzőkönyv szerint „félrevezető információkkal” szolgált. Azt állította, hogy a gépen felejtette okmányait.

Az amerikai határőrök azonban nem találták iratait, sőt a nevét sem a SAS utaslistáján. Ocsigava neve semmilyen más, érkező nemzetközi járaton nem szerepelt. Aztán kiderült, hogy jegye mellett útlevele, értelemszerűen pedig beutazási vízuma sem volt.

Miközben Washington kizárólag a magyarországi beutazók esetében kettőről egy évre csökkentette a belépési engedély, az ESTA érvényességét, és azt is csak egyetlen alkalomra, Ocsigava papírok nélkül lépett az Egyesült Államok területére. Átkutatták a táskáját, amelyben egy-egy orosz és izraeli személyi igazolványt találtak, a mobilján pedig személyes adatait – fénykép nélkül.

Ezeket lefuttatva az amerikai rendszerben semmilyen adatot nem találtak a potyautasról.

Úgy gondoljuk, hogy orosz állampolgár. Nem tudtuk megerősíteni, hogy milyen státusza van Izraelben

tájékoztatta az ügyészség a nyilvánosságot.

Pedig megszámolták az utasokat

Ocsigava, aki ellen december 5-én emeltek vádat illegális belépésért, ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt. Azt sem tudja, hogy került fel a gépre – ezt vallotta az FBI-nak.

Tavaly, november 3-án Ocsigava „átkísért egy gyanútlan utast a koppenhágai repülőtér biztonsági forgóajtóján, így beszállókártya nélkül lépett a reptér egyik termináljára” – erre utalnak a háromnapos esküdtszéki tárgyaláson bemutatott bizonyítékok.

Másnap Ocsigava „észrevétlenül” átosont a beszállókapun, és feljutott a Scandinavian Airlines Los Angelesbe tartó járatára – áll az ügyészségi közleményben.

Aki mostanában repült, jól tudja, hogy nem lehet könnyű a reptéri biztonsági intézkedések megkerülése.

A légiutas-kísérők legtöbbje csak azért figyelt fel a gépen a férfira, „mert kóborolt, és folyton helyet váltott”. Ráadásul minden étkezéskor „dupla adagot kért”, sőt egy alkalommal megpróbálta „elcsenni a személyzet egyik tagjának csokoládéját”.

Senki sem kérte és látta beszállókártyáját, de arra emlékeztek, hogy olyan ülést foglalt el, amelynek szabadnak kellett volna lennie.

A személyzet elvégezte ugyan a szakaszos létszámellenőrzést, hogy megbizonyosodjon a fel- és leszálláshoz szükséges utastéri egyensúlyról, a számokat azonban nem adták össze – így nem derült ki, hogy a gépen egy személlyel több van annál, mint ahányan jegyet váltottak.

Maga sem érti

Ocsigava első kihallgatásán orosz tolmács közreműködésével azt mondta az FBI ügynökének, hogy közgazdaságtanból és marketingből doktorált, majd hozzátette: „nagyon régen” közgazdászként dolgozott Oroszországban.

Három napja nem aludt, és nem is érti, mi történik – magyarázkodott zavarodottan.

Nem volt abban sem biztos, volt-e érvényes repülőjegye, azt pedig nem tudta, hogyan került fel a gépre, sőt egyáltalán Koppenhágába.

Szergej Ocsigava letartóztatása óta őrizetben van. Miután az esküdtszék bűnösnek nyilvánította, február 5-én várható az ítélet kihirdetése a szövetségi bíróságon.

(Borítókép: Légi járművek sorakoznak felszálláshoz a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren 2001. június 20-án. Fotó: David McNew / Getty Images)

Rovatok