Index Vakbarát Hírportál

Komoly sztrájk kezdődik Németországban, leállhatnak a repterek

2024. január 30., kedd 18:59

Sztrájkba lép csütörtökön a nagyobb német repülőterek biztonsági személyzete – jelentette kedden a Hessischer Rundfunk közszolgálati médium a szolgáltató ágazatok dolgozóit képviselő Verdi szakszervezetre hivatkozva.

Várakozások szerint az egynapos munkabeszüntetés

megbénítja majd a légi közlekedést Németország nagy részén,

tekintve, hogy az utasok, csomagok és a repülőszemélyzet ellenőrzését végző dolgozók sztrájkja miatt nem fognak működni a biztonsági kapuk.

A sztrájk a csütörtök reggeli óráktól éjfélig tart majd.  A Verdi, amely a repülőtereken dolgozó – magasabb bérekért sztrájkoló – mintegy 25 ezer biztonsági őrt képviseli, egyelőre nem reagált a dpa német hírügynökség megkeresésére. A biztonsági személyzet tavaly márciusban is sztrájkba lépett, akkor a munkakörülmények javítása végett.

Németországban az utóbbi napokban a közlekedési ágazatot érintően több sztrájk is volt. Hétfőn ért véget egy nagyszabású, hatnapos sztrájk, amelyet a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) kezdeményezett a Deutsche Bahn állami vasúttársasággal november óta folyó bérvitában. A regionális tömegközlekedési vállalatok dolgozói pedig várhatóan pénteken tartanak sztrájkot – összegezte az MTI.

Rovatok