Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Mi ez, ha nem zsarolás?

2024. január 30., kedd 11:43

A magyar álláspont továbbra is egyértelmű, az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása – többek között erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Le Point francia lapnak adott interjúban.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az EU másik 26 tagállama továbbra is úgy gondolja, hogy van katonai megoldása az ukrajnai háborúnak, ezzel azonban ő nem ért egyet. Szerinte ez a megoldás a magyaroknak sem tetszik.

Az egyetlen megoldás a diplomáciai megoldás. Ez tűzszünetet és béketárgyalásokat jelent

– fogalmazott a Le Pointnak adott interjújában a magyar kormányfő.

Ismertette, arra kérnek bennünket, hogy négy év alatt 50 milliárd eurót adjunk Ukrajnának. „Mivel számunkra nem tetszik a háború eszkalálódása, és nem gondoljuk, hogy a megoldás a csatatéren születik, nem tetszik nekünk ez a javaslat. Jogunk van nem egyetérteni, mert van egy költségvetésünk az Európai Unióban, ami három évvel ezelőtt lett elfogadva a többi országgal együtt, beleértve Magyarországot” – tette hozzá.

Nehéz egyedül maradni

A miniszterelnök elmondta, hogy az európai költségvetés olyan alap, amelyet most meg akarnak változtatni, de szerinte az unió minden tagjának joga van megvédeni a költségvetés azon változatát, ahogyan azt létrehozták.

Ez nagyon is európai álláspont, mivel ezt az európai költségvetést 27 tagállam fogadta el. Az alapvető kérdés ebben az esetben a szuverenitás kérdése. Magyarország szuverén államként ellenzi a költségvetésnek ezt a módosítását. Sajnos egy független országnak ezt a jogát a huszonhatok nem fogadják el. Ezért próbálnak minket meggyőzni, majd ezután nyomást gyakorolni, majd zsarolni, hogy rákényszerítsenek, hogy csatlakozzunk hozzájuk

– fejtette ki álláspontját Orbán Viktor, aki szerint nagyon „nehéz egyedül maradni ebben a családban”. Hozzátette, hogy Magyarország nem szívesen él a vétójogával és szavaz mások ellen, „mert megértjük, hogy az egység érték”. Szerinte nagy kihívás megválaszolni a kérdést, hogy hogyan kerüljünk ki ebből a helyzetből.

A kompromisszum

Egy kompromisszumos ajánlatot tett a kormány – folytatta Orbán Viktor –, Magyarország kész részt venni a huszonhetek megoldásában, ha garantálják, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt, vagy sem. „Ennek az évenkénti döntésnek ugyanolyan jogalapja kell hogy legyen, mint ma: egyhangúnak kell lennie. Sajnos ezt az álláspontot egyes országok úgy értik vagy értelmezik, mint egy eszközt arra, hogy minden évben megzsarolják őket” – mondta a kormányfő, aki szerint azonban ez nem a zsarolásról szól, hanem az EU egységének helyreállításáról és fenntartásáról.

„Ha jól értem, a fogadtatás a Financial Timesban jelent meg… Szóval nem éppen pozitív a visszhangja” – mondta Orbán, aki szerint az, ami a lapban megjelent, „egyfajta zsarolói kézikönyv”. „Röviden összefoglalva azt mondják, hogy ha szuverén országként viselkedünk, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukránkérdést a jogállamisággal. A kettőnek semmi köze egymáshoz!” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hogy akkor Magyarországon armageddon lenne. Ez áll az FT által közzétett dokumentumban. A dokumentum hitelességében nem kételkedem. Brüsszelt ismerve képesek rá

– fogalmazott a magyar kormányfő, aki szerint ugyan adtak ki egyfajta cáfolatot, de „nem az óvodából jöttünk ki. Ha a Financial Times közöl egy dokumentumot, amiben részletesen leírják a Magyarország elleni pénzügyi blokád és a velünk szembeni zsarolás forgatókönyvét, akkor biztosak lehetünk abban, hogy létezik ilyen”.

Ideológiai háború Magyarország ellen

Orbán Viktor úgy látja, hogy az EU az elmúlt években „egyre inkább imperialista irányba mozdult el”. Szerinte „Brüsszel az elmúlt években ideológiai háborút vív Magyarország ellen, és folyamatosan zsarolni próbál bennünket. Még a bizottság elnöke is nyilvánosan kijelentette a legutóbbi parlamenti ülésen, hogy Magyarország addig nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, amíg nem hajlandó változtatni a migrációval és a genderrel kapcsolatos álláspontján”.

Szóval mi ez, ha nem zsarolás? Mi, magyarok hosszú évek óta ilyen körülmények között élünk

– hangsúlyozta az interjúban. Szerinte nem lehet meghozni a döntést Ukrajna támogatásával kapcsolatban, hiszen néhány hónapon belül választások lesznek Európában és az Egyesült Államokban is, ami más politikai helyzetet teremthet.

A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásának (amiről nem tudja, miért pont annyi) megszavazásával figyelmen kívül hagynák az európai emberek akaratát, ami négy évre lekötné Európát. „Ha Európa jogállamiságon alapuló demokratikus közösségként kíván viselkedni, egyszerűen nem hozhatunk ilyen döntést” – hangsúlyozta.

Kiemelte, megérti az ukránokat, de a döntés nem európai érdek. Szerinte erre az összegre Európának is szüksége van, ezért látja jobbnak azt a megoldást, hogy négy évre adják oda az összeget úgy, hogy fenntartják a felülvizsgálás lehetőségét.

A békének neve van

Orbán Viktor elmondta, hogy „a normális hozzáállás a nemzetközi politikában, ha nemzeti érdeken alapuló megállapodásokat akarunk találni”. Elmondta, szerinte Donald Trump volt az az amerikai elnök, aki a legsikeresebb külpolitikát folytatta, egyetlen háborút sem indított el.

Személyes meggyőződésem továbbra is az, hogy ha 2022 februárjában az amerikai elnököt Donald Trumpnak hívták volna, már nem lenne háború Európában. Ma nem látok rajta kívül senkit sem Európában, sem Amerikában, aki elég erős vezető lenne ahhoz, hogy megállítsa a háborút. A békének van neve, Donald Trumpé

– fogalmazott.

Újabb kreált sérelmek

A Le Point újságírója emlékeztetett, hogy Ursula von der Leyen elnök az Európai Parlamentben egyértelművé tette, hogy mintegy 20 milliárd eurót nem fizetnek ki Magyarországnak mindaddig, amíg bizonyos problémák fennállnak Magyarországon. Erre Orbán Viktor úgy reagált, hogy emlékeztetni kell arra, hogy a bizottság három hónappal ezelőtt egyértelműen kijelentette, hogy a magyar közbeszerzésekre vonatkozó szabályozással nincs semmilyen probléma. „Ez jó szabályozás. Ebből a szempontból Magyarország az EU-országok legjobb első harmadában található” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a korrupció elleni küzdelem kudarca tehát már nem egy szilárd érv.

Azzal folytatta, hogy a bizottság kimondta, hogy a magyarországi igazságszolgáltatás rendben van, így „újabb sérelmeket kellett kreálniuk”. „Az új sérelem pedig a migrációra és a genderre vonatkozik. Ennek semmi köze a korrupcióhoz vagy az igazságszolgáltatás minőségéhez, Magyarország ebből a szempontból jól áll” – fogalmazott.

Nyilvánvaló tehát, hogy nem a jogállamiság az igazi érv Magyarország ellen. Nem is beszélve a zsarolási kísérletről, amely azt mondja: ha Magyarország nem adja oda az 50 milliárd eurót Ukrajnának, akkor megfosztjuk a tanácsi szavazati jogától. Ez egyértelműen tisztességtelen magatartás, mert egy ország jogának megvonására csak akkor lehet szavazni, ha probléma van a jogállamisággal

– mondta, majd hangsúlyozta, hogy Ukrajnának semmi köze nincs a magyar jogállamisághoz.

Szövetségese is elhagyta?

Orbán Viktort arról is kérdezték, milyen gyakran beszél Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel. A kormányfő azt válaszolta, folyamatosan beszél mindenkivel. Elárulta azonban, hogy Meloni sem támogatja őt.

Egyedül vagyunk. Számunkra ez elvi kérdés, de a többi huszonhat ország hatalmi kérdést csinál belőle. Sajnos ez egy nehéz helyzet

– fogalmazott.

A miniszterelnök szerint fontos, hogy az európaiak megértsék, hogy a tagállamok – ha nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender – azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és a zsarolás egy formájának vetik őket alá.

Katasztrofális hatása lesz Ukrajna EU-csatlakozásának

„Nagyon óvatosnak kell lennünk, mert Ukrajna hatalmas ország. És Ukrajna közeledése az Európai Unióhoz, vagy akár az Európai Unióhoz való csatlakozása katasztrofális hatással lesz vagy katasztrofális hatással lehetne az európai gazdaságokra, különösen a mezőgazdasági szektorban” – mondta Orbán Viktor a helyzet gazdasági oldalát vizsgálva.

Úgy fogalmazott, „nagyon egységesnek kell lennünk, és világosan el kell magyaráznunk az ukránoknak, milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy közelítsük feléjük az Európai Uniót és a piacainkat”.

Az ukrán mezőgazdasági termelés jóval olcsóbb, mint a francia és a magyar gazdáké, és ez nem fenntartható. Nem tudunk versenyezni, és tönkretesszük mezőgazdasági közösségeinket. Ezt nem tehetjük meg; az ukránoknak ezt meg kell érteniük

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a bizottságnak az európai érdekeket kell megvédenie az ukránokkal szemben, nem pedig az ukrán érdekeket az európai gazdákkal szemben.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. december 21-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok