Index Vakbarát Hírportál

„Valami hiba történt. Próbálja újra betölteni” – nem lehet rákeresni Taylor Swiftre az X-en

2024. január 30., kedd 06:29

Az X közösségi médiaplatform letiltotta Taylor Swift keresését, miután az énekesnőről mesterséges intelligencia által generált képek keringtek az oldalon. A botrány egészen a Fehér Házig elért, jogszabályokra van szükség a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Blokkolja az X Taylor Swift keresését, miután a róla készült explicit mesterségesintelligencia-képek elterjedtek – írja a BBC.

Az X üzleti műveletekért felelős vezetője, Joe Benarroch azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ez egy „átmeneti intézkedés” a biztonság előtérbe helyezése érdekében. Amikor valaki Taylor Swiftre keres a weboldalon, megjelenik egy üzenet:

Valami hiba történt. Próbálja újra betölteni.

Mindennek előzménye, hogy a múlt hét elején jelentek meg az énekesnő hamis képei a közösségi oldalon, azóta több tíz millió alkalommal tekintették meg azokat. Az ügy akkora visszhangot keltett, hogy amerikai politikusok új törvényeket követelnek az úgynevezett deepfake képek, vagyis a mesterséges intelligencia által manipulált kép és videó készítésének büntethetővé tételére

A deepfake képeket tartalmazó bejegyzéseket és fiókokat az énekesnő rajongói megjelölték, valós képekkel és videókkal kezdték el feltölteni a platformot, „protect Taylor Swift”, azaz „védje meg Taylor Swiftet” szöveggel.

Nagy port kavart az ügy 

Az X pénteken közleményt adott ki, amelyben kijelentették, hogy a „nem beleegyezésen alapuló” meztelenség közzététele „szigorúan tilos”.

Zéró tolerancia politikát folytatunk az ilyen tartalmakkal szemben. Csapatunk aktívan eltávolítja az összes azonosított képet, és megfelelő lépéseket tesz a közzétételükért felelős fiókokkal szemben

– áll a közleményben.

A kérdés felkeltette a Fehér Ház figyelmét, amely pénteken „riasztónak” nevezte a mesterséges intelligencia által generált fotók terjedését:

tudjuk, hogy a laza törvényvégrehajtás aránytalanul nagy hatással van a nőkre, és sajnos a lányokra is, akik a legnagyobb célpontok

– mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón.

Hozzátette, hogy jogszabályt kell alkotni az AI-technológia visszaélésekre való felhasználására a közösségi médiában, és az ilyen tartalmak saját webhelyeiken való betiltására lépéseket kell tenni a platformoknak is. Az amerikai politikusok új törvényeket is sürgetnek a mélyhamisított képek készítésének kriminalizálására.

A deepfakes mesterséges intelligencia segítségével videót készít valakiről az arcának vagy testének manipulálásával. Az AI megjelenésének köszönhetően 2019 óta 550 százalékkal nőtt a hamisított képek létrehozása egy 2023-as tanulmány kimutatása szerint.

Bár állami szinten történtek lépések a probléma megoldására, még nincsenek szövetségi törvények a deepfake képek megosztása vagy létrehozása ellen az Egyesült Államokban. 2023-ban az online biztonságról szóló törvény részeként az Egyesült Királyságban illegálissá vált a mélyhamisított pornográfia megosztása.

Azt, hogy az X élt-e már korábban ezzel az eszközzel, illetve hogy pontosan mikor kezdte blokkolni a keresést Swift nevére, egyelőre nem tudni.

Rovatok