Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter 11 pontos magyar javaslattal érkezett Ungvárra

2024. január 30., kedd 06:36

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn találkozott Ungváron ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, valamint Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. A találkozó egyik legfontosabb kérdése a kárpátalján élő magyarság helyzete volt, amelyről Menczer Tamás is beszélt az M1-en.

Ungvárra látogatott hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki kijelentette, történtek ugyan biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítása felé Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség, amire hazánk készen áll.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna integritása mellett. A találkozón szó volt

Jó az irány

„Nem új jogokat kérünk a kárpátaljai magyarságnak, hanem azokat a jogokat adják vissza, amelyek 2015 előtt már megvoltak” – ezt már a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára mondta hétfőn este az M1 aktuális csatorna műsorában. Menczer Tamás úgy fogalmazott: Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok érdekei mellett, ez „vörös vonal”.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna 2015-ben kezdte meg a kisebbségi jogok „megnyirbálását”, módosították az oktatási törvényt, a nyelvtörvényt és a kisebbségi nemzetiségi törvényt is.

A tavaly decemberben elfogadott kisebbségi törvény már „jó irányba halad, de nem elégséges” – mondta az államtitkár. Elmondta, hogy a hétfői ukrán–magyar külügyminiszteri találkozó után közös munkacsoport vitatja meg azt a 11 pontos javaslatot, amelyet a magyar kormány állított össze. Reményét fejezte ki, hogy a munkacsoport mielőbb megoldásra jut.

Vörös vonalak

„Az uniós források járnak Magyarországnak, az nem adomány, nem ajándék” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a Financial Times gazdasági lap szerint Brüsszel tönkreteszi a magyar gazdaságot, ha az ország nem támogatja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget. Brüsszeltől a zsarolás nem áll távol – jegyezte meg. Hozzátette, eddig is politikai okokból tartották vissza a Magyarországnak járó forrásokat, a magyar kormány háborúval, az LMBTQ-val és a bevándorlással kapcsolatos álláspontja miatt.

Vörös vonal a gyermekek védelme, a bevándorlás, és vörös vonal a háború is, mert mi a béke pártján állunk

– jelentette ki. Ukrajna finanszírozása ezzel nem összemosható kérdés – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök világossá tette és világossá is teszi a magyar álláspontot a következő napokban – utalt a február 1-jei EU-csúcsra.

(Borítókép: Szijjártó Péter (b) külgazdasági és külügyminiszter, Andrij Jermak (k), az ukrán elnöki hivatal vezetője és Dmitro Kuleba (j) ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Ungváron 2024. január 29-én. Fotó: Nemes János / MTI)

Rovatok