Index Vakbarát Hírportál

Pusztító lépést tett az izraeli hadsereg: elárasztották a Hamász alagútjait

2024. január 31., szerda 11:11

Az izraeli katonák vízzel árasztották el a palesztin Hamász iszlamista szervezet több alagútját a Gázai övezetben. Eközben az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az Iszlám Állam támogatóit.

Izrael „meghatározó technológiai áttörésként” jellemezte a Hamász alagútjainak elárasztását. Az izraeli katonák kiemelték, figyelnek arra, hogy a művelet a talajvízben ne okozzon károkat, és ne zavarja meg a lakosság ivóvízellátását,

ezért csak a talajvizsgálatok alapján alkalmasnak ítélt alagutakba pumpálnak nagy mennyiségű tengervizet.

Az alagútrendszer felszámolása céljából az izraeli hadsereg robbantásokat is végrehajt – tették hozzá.

Az amerikai sajtóban már tavaly decemberben megjelent, hogy az izraeli hadsereg teszteli azoknak az alagutaknak az elárasztását, amelyekről úgy vélik, nem bújtatnak ott túszokat (sőt már októberben is voltak olyan sajtóértesülések, amelyek erről a lehetséges lépésről szóltak). Azonban a keddi volt az első alkalom, hogy Izrael elismerte, valóban alkalmazza ezt a taktikát.

A Hamász alagútrendszere amerikai sajtójelentések szerint 480–720 kilométer hosszúra tehető. A The Wall Street Journal című amerikai lap

nemrég még úgy értesült, hogy a föld alatti járatok mintegy 60-80 százaléka máig sértetlen.

Az izraeli hadsereg december elején azt közölte, hogy több mint 800 bejáratot fedeztek fel az alagútrendszerhez, és azok közül nagyjából 500-at sikerült lerombolni. Az alagutak korábban azt a célt szolgálták, hogy embereket, árukat és fegyvereket csempésszenek be a Gázai övezetbe, megkerülve ezzel a terület izraeli blokádját.

Az Iszlám Állam ellen is harc folyik, jönnek az újabb szankciók 

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtott egy egyiptomi és egy török állampolgárt, akik az Iszlám Állam terrorszervezetnek segítettek különböző szolgáltatásokkal.

Az amerikai külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium közölte, 

AZ ÉRINTETT EGYIPTOMI ÉS TÖRÖK ÁLLAMPOLGÁROK TÖBBEK KÖZÖTT KIBERBIZTONSÁGI KÉPZÉST NYÚJTOTTAK A KRIPTOVALUTÁK HASZNÁLATÁVAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN A TERRORSZERVEZET VEZETŐI ÉS TÁMOGATÓI SZÁMÁRA.

A férfiak ezen túl segítették az Iszlám Állam tagtoborzó tevékenységét, valamint pénzközvetítőként működtek közre.

Az amerikai közlemény szerint a szankciós intézkedés jelzi az Egyesült Államok elkötelezettségét a 80 országot tömörítő, Szíriában és Irakban tevékenykedő Iszlám Állam megsemmisítésére létrejött koalíció mellett.

Szankciós listára került a török illetőségű Faruk Guzel is, aki még 2020-ban több alkalommal közvetítőként vett részt különböző összegek eljuttatásában az Iszlám Állam tagjaihoz a terrorszervezet támogatói felől.

A szankciós döntés értelmében az érintettek minden amerikai fennhatóság alatt őrzött vagyonát zárolják, valamint üzleti kapcsolat fenntartását is megtiltják amerikai magánszemélyek és vállalkozások számára.

Az Egyesült Államok a Közel-Keleten összesen több mint 30 ezer katonát állomásoztat, akik közül Irakban 2500, Szíriában 800-an tartózkodnak az Iszlám Állam megsemmisítésére létrejött nemzetközi koalíció részeként.

Rovatok