Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a H&M vezérigazgatója

2024. január 31., szerda 19:22

Helena Helmersson négy évet töltött a svéd cég élén, már az utódját is bejelentették. A cégcsoport részvényei nagyot estek a bejelentés után, ráadásul a H&M negyedik pénzügyi negyedéve sem sikerült olyan fényesen, mint arra előzetesen számítottak.

A H&M vezérigazgatója, Helena Helmersson szerdán jelentette be, hogy lemond posztjáról. A svéd cég árfolyama nagyot zuhant, miután a társaság a vártnál alacsonyabb profitot realizált a negyedik pénzügyi negyedévben – írta meg az Index.hr.

Helmersson, aki négy évet töltött a cég élén, azt mondta, hogy a munka „nagyon megerőltető volt”. Posztján Daniel Ervert váltja majd, aki 18 éve dolgozik a cégnél különböző beosztásokban, legutóbb a H&M márkaépítésért felelős vezető munkatársa volt.

A csoport részvényei kilenc százalékot estek a stockholmi tőzsdén Helmersson lemondásának bejelentése után. A svéd csoport, a Zara tulajdonosa, az Inditex után a világ második legnagyobb ruházati kiskereskedelmi lánca

840 millió dolláros nettó nyereséget jelentett be 2023-ban, ami 2,5-szeres növekedés az előző évhez képest.

„Az ellátási lánc fejlesztése és a beszerzési költségeket befolyásoló külső tényezők folyamatos normalizálása erősebb bruttó árrést eredményezett” – áll a H&M közleményében. „Sok fogyasztó számára az évet a magas infláció és a magas kamatlábak miatti alacsonyabb vásárlóerő jellemezte. Ennek ellenére nettó árbevételünk a hasonló piacokon nőtt 2022-hez képest” – állt a közleményben.

A nettó árbevétel az egész évben hat százalékkal, 236 milliárd koronára nőtt. A negyedik negyedévben azonban a divatóriás négy százalékos nettó árbevétel-csökkenésről számolt be helyi pénznemben.

A H&M nettó nyeresége a negyedik negyedévben elérte az 1,58 milliárd svéd koronát, szemben az egy évvel korábbi 864 millió svéd koronás nettó veszteséggel.

A Bloomberg felmérése szerint azonban messze elmarad az elemzők 3,12 milliárd koronás profitra vonatkozó várakozásától.

Az éves működési eredmény több mint kétszeresére, 14,5 milliárd koronára nőtt, ami az időszak során közel megduplázódott működési haszonkulcsnak felel meg, amely 3,2-ről 6,2 százalékra nőtt. A társaság pénzügyi éve mindig decembertől novemberig tart.

Rovatok