Index Vakbarát Hírportál

Az olasz külügyminiszter megkereste Szijjártó Pétert az antifasiszta vádlott ügyében

2024. január 31., szerda 09:13

Antonio Tajani olasz külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt az Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali, antifasiszta vádlottat a fogva tartása alatt ért állítólagos atrocitások ügyében.

A tavaly történt, külföldi antifasiszták által elkövetett brutális támadások ügyében hétfőn vette kezdetét a bírósági tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken

Ilaria Salis, a tárgyalásra mosolyogva érkező elsőrendű vádlott cellatársa, a szintén olasz Carmen Giorgió egy olasz lapnak arról panaszkodott – miután a meg nem nevezett bűnei miatt kiutasították Magyarországról –, hogy borzalmas körülmények uralkodnak abban a magyar büntetés-végrehajtási intézményben, ahol fogva tartották őket.

„Tudni akarjuk, miért nem tartják be a fogvatartottakkal való bánásmód néhány alapvető szabályát, kértük, hogy ezeket tartsák tiszteletben, mert túlzásokba estek” – idézi a HVG Antonio Tajani olasz külügyminisztert.

Antonio Tajani közölte: az ügyben felvette a kapcsolatot Szijjártó Péterrel, és a római magyar nagykövetség ügyvivőjét is berendelték az olasz külügybe, hogy tiltakozzanak a nőt érintő bánásmód miatt. Azt is elárulta, hogy igyekezni fognak házi őrizetet kérni a vádlottnak, vagy megoldani, hogy Olaszországban tölthesse le a büntetését.

Hozzátette mindehhez, hogy a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort nem hibáztatja az ügyben, mert a büntetőeljárásokról az igazságszolgáltatás dönt, tőle függetlenül. Az olasz külügyminisztérium pedig egy Magyarországon elkövetett bűn esetében nem tehet mást, csak tiltakozásának adhat hangot.

Reagált a minisztérium

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium a fejleményekkel kapcsolatban elküldte az Indexnek Paczolay Máté külügyi szóvivő reakcióját. Ebben a szóvivő megerősíti, hogy „a két külügyminiszter valóban váltott pár szót egymással a témában múlt hétfőn, Brüsszelben a Külügyi Tanács margóján”. Hozzátette ugyanakkor, hogy itt egy olyan bűnügyről van szó, ami jelenleg bírósági szakaszban van.

Magyarországon az igazságszolgáltatás független, a döntés a bíróság kezében van

– közölte a szóvivő.

Az Ansa olasz hírügynökség később arról is beszámolt, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök még a február 1-től, Brüsszelben esedékes uniós csúcs előtt egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

Büntetés-végrehajtás: valótlan állítások 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kedden közölte, határozottan visszautasítja a HVG múlt vasárnapi, A Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal és bunkó őrökkel teli börtönben őrzik című cikkében írt állításokat, mivel az valótlanságokat tartalmaz.

A büntetés-végrehajtási szervezet „szomorúnak és etikátlannak tartja”, hogy „egy volt fogvatartott sárdobálását a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok”.

Megjegyezték, a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogva tartás körülményeit. Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte pedig szimpla „hazugság” – tette hozzá a közlemény.

Az alaptalan vádak súlyosan sértik a büntetés-végrehajtási szervezet és az ott dolgozók jó hírnevét, amelyhez nekünk is jogunk van!

– jelentette ki a büntetés-végrehajtási szervezet.

Rovatok