Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy év börtönre ítélték Pakisztán volt miniszterelnökét

2024. január 31., szerda 09:46

Pakisztán bebörtönzött volt miniszterelnökét, Imran Khant 14 év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt.

A Pakistan Tehreef-e-Insaaf (PTI) közölte, hogy 14 év börtönre ítélték Imran Khan volt pakisztáni vezetőt, egy nappal azután, hogy 10 évre börtönbe került – írja a CNN.

Khant és feleségét, Bushra Bibit a Nemzeti Elszámoltatási Hivatal ítélte el egy olyan ügyben, amely a 2018 és 2022 közötti miniszterelnöksége idején történt állami ajándékok törvénytelen eladásával kapcsolatos.

Khant, aki augusztus óta több vádpont miatt börtönben van, 10 évre eltiltották a hivatali tevékenységtől is. Bibit nem sokkal az ítélethirdetés után a rendőrség őrizetbe vette.

A szerdai ítélethirdetés csaknem egy héttel a február 8-án várható választások előtt történt, és mindössze egy nappal azután, hogy Khant 10 évre ítélték államtitkok kiszivárogtatása miatt.

A közelgő pakisztáni választásokat sok elemző az ország közel 77 éves történetében az egyik legkevésbé hitelesnek tartja, mivel a hadsereg keményen fellépett Khan és segítői ellen. Khan széles körű népszerűségnek örvend a nagyrészt fiatal pakisztáni szavazók körében.

Az egykori krikettjátékosból lett politikus 2018-ban a korrupció elleni küzdelem jegyében került hatalomra, de azóta politikai vitákba keveredett, és 2022 áprilisában egy parlamenti bizalmatlansági szavazáson drámai módon leváltották.

Khan egyike azon kevés politikusnak, akik szembeszálltak a pakisztáni hadsereg tábornokaival, ám válaszul a hadsereg lecsapott Khanra és párttagjaira, sokakat megfélemlítettek, vagy megtiltották nekik, hogy elhagyják az országot, másokat pedig különböző vádakkal letartóztattak.

A PTI-nek megtiltották, hogy a híres krikettütő szimbólumát használja a szavazólapokon, a televíziós csatornáknak pedig megtiltották beszédeinek sugárzását.

Egy újabb szomorú nap igazságszolgáltatási rendszerünk történetében (...) Ezt a nevetséges döntést is megtámadjuk

– mondta a PTI a szerdai ítélethirdetésről.

Khant tavaly augusztusban ugyanebben az ügyben a pakisztáni választási bizottság három év börtönbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta tisztségétől. Ezt az ítéletet később felfüggesztették. Azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, amit a hatóságok tagadnak.

Rovatok