Index Vakbarát Hírportál

Lengyel politikus: Orbán Viktor a „sötét oldalt” választotta

2024. január 31., szerda 06:29

Janusz Lewandowski lengyel EP-képviselő egy véleménycikkében arról írt, hogy szerinte Orbán Viktor magyar miniszterelnök az erő „sötét oldalán” áll, nem tanult a történelemből, sőt, újabb trauma felé vezeti az országot. A politikus írásában a magyar kormány legnagyobb bűnének Ukrajna „hátbaszúrását” tartja.

Varsó nem lesz Budapest – írta Janusz Lewandowski lengyel EP-képviselő véleménycikkében a liberális konzervatív Rzeczpospolita hasábjain, az Economx.hu szemléje szerint.

Lewandowski azt írta: sajnálja, hogy Magyarország „a történelem tanulságait elfelejtve az erő sötét oldalát” választotta. Magyarországi unokatestvéreinek jobbulást kívánt. Történelmi visszatekintéssel, a régi közös múltra emlékeztetve kezdi véleménycikkét az EP-képviselő, amikor „a magyar meg a lengyel, a két bratanki még együtt harcolt, s itta borát”.

Ez szerinte mostanra megváltozott. Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor szövetségét sajnálatosnak tartja, ugyanis a kölcsönös büntetlenségi garanciákat Európa szabályainak megszegésére használták.

Janusz Lewandowski Teleki Pál miniszterelnök szavaira emlékeztetett írásában:

Hamarabb felrobbantom a vasútvonalainkat, mintsem hogy részt vegyek Lengyelország inváziójában. Magyarország részéről nemzeti becsület kérdése, hogy nem vesz részt semmilyen Lengyelország elleni katonai akcióban. Magyarország erkölcsi okokból nem tesz semmit Lengyelország ellen.

A politikus úgy látja, „a vesztes oldalon zajló II. világháborús kaland ismét kis Magyarországot szült Trianon határain belül, ráadásul traumákba merülve, mint a náci Németországot támogató ország”.

Orbán Viktor szerinte nem vont le tanulságot a múltból, újabb fejezetét írja a történelmi félreértéseknek.

Magyarországot összeütközésbe hozza Romániával és Szlovákiával, és „a kárpátaljai kisebbség kérdésének feszegetése az orosz agresszió alkalmával hátba szúrja a harcoló Ukrajnát”. Ami még ennél is rosszabb, hogy Orbán Viktor, aki „hivalkodóan baráti kapcsolatot ápol Putyinnal”, blokkolja az ukrajnai segélyeket – írta. 

Fejtegetésének végén azt a következtetést vonja le, hogy az Európai Közösséget alkotó 27 ország együttes erejére kell építkezni, különösen ami a biztonságot illeti. „Ezért öngyilkos stratégia az unió belülről való gyengítése” – figyelmeztet Janusz Lewandowski.

Lewandowski szerint Lengyelország most „visszatér a küzdelembe az egyesült Európa jövőjéért”.

Nagyon szeretném, ha Magyarország is visszatérne, emlékezve az unokatestvérek történelmi szövetségére. Már csak erkölcsi kötelességből is

– zárja véleménycikkét, utalva ezzel az egykori magyar miniszterelnök, vagyis Teleki Pál szavaira.

Janusz Lewandowski pályafutása az antikommunista Szolidaritás Szakszervezetben indult, tanácsadóként. 1988-ban a Liberális Demokrata Kongresszus egyik alapítója, majd privatizációs miniszter volt Jan Krzysztof Bielecki (1990–1991) és Hanna Suchocka (1992–1993) kabinetjében. Nevéhez fűződik a Varsói Értéktőzsde megalapítása és a tömeges privatizációs program.

Janusz Lewandowski a Szejm több ciklust is végigszolgáló képviselője, Donald Tuskkal és másokkal együtt vált ki a korábbi pártjából, a Szabadság Unióból, hogy megalakítsák a Polgári Platformot, a jelenlegi kormánypártot.

Rovatok