Index Vakbarát Hírportál

Migrációs botrány Németországban: ismét kifakadtak Olaf Scholz kormányára

2024. január 31., szerda 07:14

Boris Rhein hesseni kormányfő arra kérte Olaf Scholz kancellárt, hogy tartson külön csúcstalálkozót a szövetségi tartományok vezetőivel a migrációs helyzetről.

Németországban egy belső kormányülésen, amelyen a szövetségi tartományok kancelláriáinak vezetői vettek részt, értetlenséget váltott ki a kancellária viselkedése. Korábban ugyanis világossá vált, hogy a kormányközpont a jelek szerint mennyire lazán áll a menekültválsághoz – értesült a Bild

A lap beszámolója szerint a vita oka Boris Rhein hesseni kormányfő levele volt, aki arra kérte Olaf Scholz kancellárt, hogy tartson külön csúcstalálkozót a szövetségi tartományok vezetőivel a migrációs helyzetről.

A cél ellenőrizni, hogy az őszi csúcstalálkozó határozatait végrehajtották-e, és hol van sürgős tennivaló a szövetségi és a tartományi kormányoknak.

A kancellári hivatal azonban látszólag úgy tett, mintha nem lenne szükség migrációs csúcstalálkozóra. Hessen jelentette a többi CDU-kormányzású tartománynak, hogy a kancellária vezetője, Wolfgang Schmidt fenntartásokat fogalmazott meg.

Elhangzott, hogy valóban lenne-e értelme egy ilyen csúcstalálkozónak, hiszen a jelenlegi számok ismét csökkenő tendenciát mutatnak.

Ez értetlenséget okozott a kerekasztalnál. A bajor képviselő dühöngött:

Már ez a kifogás is mutatja, hogy a szövetségi kormány mennyire eltávolodott a valóságtól!

Ennek oka, hogy Németországban tavaly rendkívül magas volt a menekültek száma. Az unióba érkező menekültek közül több mint minden harmadik Németországban kért menedékjogot. Miközben máshol csökken a számuk, Németországban több mint 50 százalékos növekedést regisztráltak.

Rovatok