Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter segítséget kért a még fogságban lévő magyar túsz szabadulása érdekében

2024. január 31., szerda 10:50 | aznap frissítve

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Katarba utazott, ahol a Hamász fogságába esett magyar túszokról is beszélt.

„A közel-keleti konfliktus immár több mint három és fél hónapja tölti el súlyos aggodalommal a világot. Ez az aggodalom sajnos nem alaptalan, mert minél hosszabban tart ez a konfliktus, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. A nemzetközi közösségeknek most minden erővel arra kellene koncentrálnia, hogy megakadályozzuk azt, hogy a konfliktus a régión túlterjedjen, és mindent megtegyünk, hogy a túszok kiszabadulhassanak” – hangsúlyozta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elárulta, hogy

Katar eddig nélkülözhetetlen szerepet játszott a túszok kiszabadításában, a segítségük nélkül nem szabadulhatott volna ki a Hamász fogságából a három magyar állampolgár sem.

Szijjártó Péter azzal folytatta, „ma arra kértem Soltan Bin Saad Al-Muraikhi barátomat, a külügyi államminisztert, hogy segítsenek nekünk a még fogságban lévő magyar túsz kiszabadulása érdekében is. Soltan barátom arról biztosított, hogy Katar folytatja erőfeszítéseit egy tűzszünet és a túszok elengedése érdekében”.

A tárcavezető kiemelte, hogy nagyra becsülik Katar törekvéseit, „hiszen látható, hogy a gázai konfliktus újabb és újabb konfliktusokat, válsághelyzeteket szül a térségben, aminek elejét kell venni. Különösen kell figyelnünk arra, hogy ne nyíljon front a Hezbollah és Izrael között, és hogy a Vörös-tengeren ismételten biztonságosan lehessen hajózni”.

Rovatok