Index Vakbarát Hírportál

Visszaállítanák a kötelező sorkatonaságot Szerbiában

2024. február 1., csütörtök 15:48

Aleksandar Vucic szerb elnök a Topcider laktanyában bejelentette, hogy a szerb vezérkar és a védelmi minisztérium visszaállítaná a kötelező katonai szolgálatot.

Majdnem 200 új kerekes páncélozott járművet, 80 Lazar 3-as és 112 Milost rendelt a szerb védelmi minisztérium. Igaz, nem világos, hogy mit fog kezdeni a szerb hadsereg a járművekkel, de az egyik lehetséges ok, hogy lecserélik az összes negyven évnél idősebb tankot és gyalogsági harci járművet, amelyek már öregnek számítanak – írja horvát index.

A lap szerint ugyanakkor lehetséges, hogy ez a megrendelés normális eljárás az export ösztönzésére, mert a külföldi vásárlók nem szeretnek olyan fegyvereket és felszereléseket vásárolni, amelyeket a gyártó ország katonasága sem használ.

A vezérkar és a védelmi miniszter meggyőző érvelést terjesztett elő amellett, hogy vissza kell állítani a kötelező katonai szolgálatot, de számos pénzügyi, logisztikai és egyéb feltételnek teljesülnie kell. Május 1-ig minden javaslatot eljuttatnak hozzám, akkor leülök a katonai kabinettel és a vezérkarral, a szerb kormánnyal, és ha pozitív döntés születik, akkor a szerb parlament elé kerül

– mondta Aleksandar Vucic.

Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter megerősítette, hogy a szerb Honvédelmi Minisztérium elfogadta a szerb hadsereg vezérkarának kezdeményezését a katonai szolgálati kötelezettség visszaállításának kezdeményezésére.

A jelenlegi javaslat négy hónapig tartó kötelező katonai kiképzést vezetne be minden férfinak.

Aki nem akar fegyvert viselni, ami alkotmányos joga, az a laktanyában szolgálhat

– tette hozzá Vucsevics.

Arra a kérdésre, hogy Szerbia miért fegyverkezik és miért vezetné vissza a katonai szolgálatot, Vucsevics maga adta meg a választ. A fő ok Koszovó felfegyverzése Törökország, az Egyesült Államok és mások által.

Belgrád álláspontja szerint a szerb hadsereg Koszovó elleni támadása egyáltalán nem lenne agresszió, mivel Koszovó Szerbia hivatalos álláspontja szerint soha nem szűnt meg országuk szerves része lenni.

Rovatok