Index Vakbarát Hírportál

Argentínában könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták szét az elnök reformtervei ellen tüntető tömeget

2024. február 2., péntek 12:51

Több százan tüntettek az argentin parlament épülete előtt helyi idő szerint csütörtökön Javier Milei elnök reformtervei ellen, amelyekről második napja folyik a vita a törvényhozásban. A rendőrség könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékekkel oszlatta szét a tömeget.

Az erőszakos oszlatás hírére az ellenzéki képviselők egy időre kivonultak a parlamenti ülésteremből.

Ilyen körülmények között nem tarthatunk ülést

– közölte a sajtóval az egyik ellenzéki képviselő, Mariano Del Cano. Egyik társa, Myriam Bregman pedig azt mondta: mintegy 40 képviselő megpróbálta megakadályozni a rendőri intézkedést, de őket is könnygázzal fújták le. 

Negyvenperces távolmaradásukat a vitától Máximo Kirchner képviselő – a volt elnöknek, Cristina Fernández de Kirchnernek a fia – azzal indokolta, hogy „tragédiákat, sőt talán emberek halálát akadályozták meg”. 

Sajtóértesülések szerint a rendőri intézkedésnek három sebesültje van, és két embert őrizetbe vettek.

A latin-amerikai országban a múlt héten sztrájk is kezdődött a decemberben hivatalba lépett Milei elnök reformtervei ellen. A tiltakozó akció különösen Milei harminc intézkedést tartalmazó vészhelyzeti rendeletcsomagja ellen irányul, amely felfüggeszt több olyan törvényt, amely a munkaerő-, illetve az ingatlanpiacot szabályozza. A rendeletcsomag egy részét argentin bíróságok már hatályon kívül helyezték – írja az MTI.

Rovatok