Index Vakbarát Hírportál

Olyan döntést hozott a Bundestag, aminek beláthatatlan következményei lehetnek

2024. február 2., péntek 14:49

Hiába tart hetek óta a gazdák tüntetése Németországban, a Bundestag most a mezőgazdasági termelők adókedvezményeinek csökkentéséről döntött. Március 22-én ülésezik és dönt a Bundesrat a törvény hatályba lépéséről.

Mint megírtuk, a tervezett megszorítások tüntetéshullámot váltottak ki, egészen a berlini Brandenburgi kapuig vonultak a gazdák traktoraikkal. A mezőgazdasági termelők már tavaly év vége óta tiltakoznak a szövetségi kormány tervezett megszorításai ellen, melyek részeként az agrárvállalkozásoknak nyújtott adókedvezmények jelentős részét eltörölnék.

Az ügy háttere, hogy a Szövetségi Alkotmánybíróság 2023 novemberében hozott döntése következtében a koalíciós kormánynak a 2024-es költségvetésben mintegy 17 milliárd eurót kell megtakarítania, ennek részeként a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó kedvezmények, valamint a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének megszüntetését tervezik, ami összesen 920 millió eurós megtakarítást eredményezhet.

A Bundestag most jóváhagyta a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezmény eltörlését. A parlament pénteken fogadta el a költségvetési finanszírozási törvényt, amely tartalmazza az adókedvezmény fokozatos megszüntetését– írja a német Focus hírportál. 

Mielőtt hatályba léphet, a törvénynek még át kell mennie a Szövetségi Tanácson (Bundesrat) is. A tartományi kamara azonban pénteken nem járult hozzá a határidő lerövidítéséhez, és nem foglalkozott az üggyel. A törvényt először a Bundesrat szakbizottságai fogják tárgyalni, következő rendes ülésük március 22-én lesz. 

A Szövetségi Tanács tiltakozhat

A Szövetségi Tanácsnak nem kell jóváhagynia a törvényt, de fellebbezhet, és a közvetítő bizottsághoz fordulhat. Ha egy tartományi kormány nem ért egyet, akkor az adott tartománynak tartózkodnia kell a Bundesratban, vagy nem szavazhat a döntés mellett.

A Német Gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied csütörtökön kijelentette, hogy „a mezőgazdasági gázolaj adóemelését le kell venni a terítékről”. 

Bár a kormány úgy döntött, hogy nem törli el a mezőgazdaság gépjárműadó-mentességét az eredeti tervek szerint, ugyanakkor az SPD, a Zöldek és az FDP koalíciója megállapodott abban, hogy a mezőgazdasági dízelre vonatkozó adókedvezmények kivezetésére nem hirtelen, hanem fokozatosan kerítenek sort. 

2026-tól megszűnik a támogatás

Eddig a mezőgazdasági üzemek részben – literenként 21,48 centes visszatérítéssel – kaphatták vissza a gázolajra kivetett energiaadót. Ezt fokozatosan csökkenteni fogják, 2026-ban pedig az elhasznált mennyiség után már egyáltalán nem folyósítanak ilyen jellegű támogatást. 

A költségvetési finanszírozási törvény tartalmazza a személyszállító járművekre kivetett magasabb jegyadót is. Emellett két évre korlátozzák a polgári pótlékra vonatkozó szankciók szigorítását. A munkaügyi központok legfeljebb két hónapra megvonhatják a munkanélküliek állampolgári támogatását, ha az érintettek ismételten elutasítanak ésszerű munkalehetőségeket. Ezen kívül megszűnik a havi 75 eurós állampolgári juttatási bónusz – amelyet a nem szakképesítésre irányuló továbbképzésekre vezettek be.

Az egyre nehezebb helyzetben lévő farmerek tiltakozása  még január közepén kezdődött Németországban , amihez azóta már több uniós ország mezőgazdasági termelői  is csatlakoztak – elsősorban Franciaországban és Olaszországban. A gazdák követelései mindenhol kicsit eltérőek – Németországban például leginkább a dízeltámogatás eltörlését ellenzik –, ugyanakkor mindenhol visszatérő elem a megnövekedett adminisztrációs terhek csökkentése, a környezetvédelmi szabályok enyhítése, illetve felszólaltak az olcsó ukrán gabona importja ellen is.

Rovatok