Index Vakbarát Hírportál

Oroszországnak jobb fegyverei vannak, mint a NATO-nak – háborús beszédet mondott Vlagyimir Putyin

2024. február 2., péntek 17:12

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mondott pénteken egy konferencián, ahol sokat beszélt az orosz hadsereg erősebb pontjairól, de röviden megemlítette azt is, hogy az egyik frontszakaszon problémáik vannak.

Az orosz elnök a „Mindent a Győzelemért!” fórumon mondott beszédet Tula városában. Az egyes orosz sajtótermékek más-mást emeltek ki a beszédből.

A RIA Novosztyi szerint Putyin beszélt egyrészt arról, hogy milyennek látja az orosz fegyverek minőségét.

Ha összehasonlítjuk a modern NATO-fegyvereket és a szovjet idők utolsó időszakának fegyvereit, akkor [az utóbbiak] bizonyos szempontból gyengébbek, egyébként nem mindig. De ha a legújabb fegyvereinket vesszük, azok egyértelműen mindenki fegyvereinél jobbak

– fogalmazott Putyin, majd hangsúlyozta, hogy ez a kijelentés szerinte megállja a helyét a rakéták, a páncélozott járművek, valamint minden, a csatatéren használt fegyvere vonatkozásában is.

Készültségben a stratégiai fegyverek, pörgetik a védelmi ipart 

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy az orosz stratégiai nukleáris erőknek mostanra 95 százalékban frissítették a felszerelését a legmodernebb eszközökre. 

Ez egy jó, megbízható hátországot jelent a stratégiai biztonságunk szempontjából. Hátország szó szerint és átvitt értelemben is

– mondta. 

Kitért továbbá arra is, hogy az orosz hadiipar „tele van megrendelésekkel, és nemcsak az orosz hadsereg igényeit elégítik ki, hanem milliárd dolláros nagyságrendben exportálnak is. Állítása szerint leginkább a Pancír légvédelmi rendszerre mutatkozik igény külföldön.

Putyin azt is hozzátette, hogy a védelmi ipart állandóan bővítik,

és a tavaly több mint 520 ezer új állást hoztak létre ebben a szektorban. 

„Dolgozni és gondolkodni fogunk a szociális kérdések megoldásán is, mindenekelőtt természetesen a bérek további emelésén [a hadiipari vállalatok alkalmazottai számára – a szerk.], a lakhatási kérdések megoldásán, és a szó legtágabb értelmében vett szociális kérdéseken” – mondta az orosz elnök.

Hozzátette azt is, hogy a védelmi szektor dolgozói keményen dolgoznak a hátországban, „de ha szükséges, egyenesen a harci zónába, egyenesen a frontvonalra mennek, és a helyszínen megnézik, hogy mi és hogyan működik, és elvégzik a megfelelő kiigazításokat” az eszközökön. Putyin végül hősöknek nevezte a védelmi szektor dolgozóit, és méltatta a fronton dolgozó orvosokat is.

Nehéz helyzetben vannak a front egyik szakaszán 

Kommerszant szerint Putyin azt is elárulta a beszédében, hogy péntek reggel ülésezett az orosz hadsereg vezérkarával. Arról tárgyaltak, hogy a front egyik szektorában nehéz a helyzet.

A helyzet összetettsége a pilóta nélküli légi járművekkel függ össze

– mondta, utalva ezzel azokra a drónokra, amelyeket mindkét fél számos célra alkalmaz a háborúban.

Azt nem árulta el, hogy pontosan melyik frontszakaszon van szó ezekről a problémákról, azt viszont elmondta, hogy utasította Gyenisz Manturov orosz miniszterelnökhelyettest, találjanak megoldást, fejlesszenek ki új eszközöket az ukrán drónok elhárítására. 

Egy harckocsizó hős történetét is megosztotta 

Az mk.ru szerint Putyin arról is beszélt, hogy egy, az orosz hadsereg Észak Katonai Körzetéhez tartozó harckocsizó milyen hőstettet vitt véghez a fronton. Elmondása szerint a harckocsit találat érte.

A harckocsink megsérült és kigyulladt. A parancsnok először biztonságos zónába vitte a legénységet. [Ezután] ő maga visszatért, eloltotta a tankot, majd egy másik tankhoz csatlakozva visszavitte az egységhez. 

Putyin szerint a harcjármű megmaradt, és a jelek szerint azóta már meg is javították. Az orosz elnök végül megjegyezte „Sok ilyen emberünk van”.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok