Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ az újságírók védelmének megerősítését követeli a Fülöp-szigetektől

2024. február 2., péntek 14:44

Az újságírók védelmének megerősítésére és a cenzúra felszámolására szólította fel a Fülöp-szigeteki kormányt pénteken Irene Khan, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges ENSZ-jelentéstevő.

Khan az újságírók elleni támadásokat, köztük a gyilkosságokat a cenzúra legsúlyosabb formájának nevezte.

A szólásszabadság érvényesülését és az újságírok jogi helyzetét vizsgáló szakértő csaknem kéthetes Fülöp-szigeteki útja után kifejtette: az ország továbbra is veszélyes ország az újságírók számára, és sokkal többet kell tenni, hogy a sajtómunkások elleni halálos támadások ne maradjanak büntetlenül.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) adataira hivatkozva elmondta, hogy az országban 81 újságíró meggyilkolása ügyében nem indult bűnügyi eljárás vagy vizsgálat. Ifj. Ferdinand Marcos elnök 2022-es hatalomra kerülése óta legalább négy újságírót gyilkoltak meg – tette hozzá.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű, párizsi székhelyű nemzetközi újságírószervezet sajtószabadság-indexe alapján rangsorolt 180 ország közül a Fülöp-szigetek a 132.

Az ENSZ-szakértő ezenkívül javasolta, hogy szüntessék meg azt a kormányzati munkacsoportot, amely már csaknem ötven éve működik, és feladata a kommunista lázadások leverésének koordinálása. Ezt azzal indokolta, hogy a lázadócsoportok és a kormány közötti béketárgyalások miatt a szervezet működése okafogyottá vált.

A munkacsoportot azzal is vádolják sokan, hogy a kormány kritikusait a lázadók szimpatizánsainak beállítva elhallgattatják, letartóztatják, sőt többüket meggyilkolták.

Ez a gyakorlat korlátozza a jogi aktivizmust és a véleménynyilvánítást – mutatott rá Khan.

Jonathan Malaya, a Fülöp-szigeteki Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője saját sajtótájékoztatóján közölte, hogy az áldozatok érdekében jogi fellépést terveznek a testület ellen, és a kormány nem nézi ezt jó szemmel. A munkacsoport átalakul egy másik testületté a kommunista lázadások gyengülése miatt – tette hozzá.

Rovatok