Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij megerősítette az amerikaiaknak, hogy meneszti az ukrán vezérkari főnököt

2024. február 3., szombat 07:38

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök már a Fehér Házat is tájékoztatta a döntéséről, miszerint meneszti az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot a The Washington Post információi szerint. Az Egyesült Államok kormánya nem szól bele az ukrán elnök döntésébe, azonban az ukrán társadalmat végletesen megoszthatja a változás.

Az ukrán kormány tájékoztatta a Fehér Házat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon döntéséről, miszerint elbocsátja legfőbb katonai parancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot – írja a The Washington Post két, a megbeszélés részleteit ismerő személy beszámolója alapján. 

A lap úgy tudja, hogy a Fehér Ház tisztviselői nem támogatták, de nem is kifogásolták a nagy horderejű döntést, hozzátéve, hogy ez az ukrán elnök szuverén döntése.

Volodimir Zelenszkij még nem adott ki hivatalos rendeletet Valerij Zaluzsnyij leváltásának bejelentéséről, és az sem teljesen világos, hogy erre pontosan mikor kerül sor, mindenesetre Washington előzetes értesítése az Egyesült Államok és Ukrajna szoros katonai és politikai szövetségét mutatja. 

A korai figyelmeztetés egyszersmind lehetőséget jelent a Fehér Háznak arra, hogy esetleg a döntés felülvizsgálatára kérje Zelenszkijt. 

Egy régóta húzódó konfliktus

Mint megírtuk, a külföldi sajtó a napokban arról cikkezett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napokon belül menesztheti az ukrán hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt.

A két vezető közt hétfő óta csúcsosodott ki a konfliktus, és ha Volodimir Zelenszkij ezt valóban meglépi, akkor beláthatatlanok lehetnek a következmények. Sajtóértesülések szerint az ukrán elnök felajánlotta a főparancsnoknak, hogy mondjon le önként, és fogadjon el egy másik tisztséget, ám Valerij Zaluzsnij ezt elutasította.

Egyelőre pontos információk nem láttak napvilágot Zaluzsnij menesztésének okairól, de lehetséges okként a harctéri kudarcok leküzdésére irányuló eltérő stratégiáikat emlegetik.

Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij között a háború évei alatt nőtt a bizalmatlanság – amiatt is, mert az elnök politikai ambíciókkal gyanúsította meg a tábornokot. Ezen túl a kulcsfontosságú katonai ügyek miatt is vannak nézeteltéréseik, többek között Zaluzsnij 500 ezer új katona mozgósításáról szóló kérése miatt. 

Zelenszkij szerint ugyanis Ukrajnának nincs pénze a katonák fizetésére anélkül, hogy jelentősen meg ne emelné az állampolgárok adóját.

Továbbá szerinte egy ilyen agresszív sorozás politikailag is népszerűtlen lenne. Valerij Zaluzsnyij lehetséges utódaként Kirilo Budanovot, a katonai hírszerzés fejét, valamint Olekszandr Szirszkijt, a szárazföldi erők főparancsnokát emlegetik.

Az ukrán elnök harctéri kudarcok leküzdésére irányuló eltérő stratégiája miatt kerülhettek összeütközésbe. 

Washington nem szól bele

A hétfői találkozón magas rangú ukrán tisztviselők állítása szerint Volodimir Zelenszkij közölte Zaluzsnijjal, hogy elbocsátják. Az ukrán társadalom egyik legnépszerűbb alakjának, Zaluzsnijnak a távozása hatással lehet a csapatok moráljára, és megrendítheti a nyugati adományozók bizalmát is, miközben Ukrajna hadserege az előrenyomuló orosz erőkkel szemben küzd. 

Az Egyesült Államok bármilyen lépése, amellyel megkérdőjelezné Zelenszkij döntését, indokolatlan befolyásgyakorlásnak minősülhet.

A kijevi vezetés megosztottsága nem segít Ukrajnának, de az amerikai kormánynak nem kell ebbe belekeverednie

– mondta Steven Pifer, a Stanford Egyetem Kelet-Európa-szakértője és az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövete, hozzátéve, hogy Zelenszkijnek joga van ahhoz, hogy kabinetjét saját belátása szerint válassza meg.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok