Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun nagyobb fokozatra kapcsol, újabb rakétákat tesztelt

2024. február 3., szombat 19:08

Pénteken Észak-Korea cirkálórakétákat lőtt ki, miközben Kim Dzsongun legfelsőbb vezető megerősítette, hogy a haditengerészeti erőinek megerősítésére összpontosít.

Észak-Korea pénteken meghosszabbította a támadófegyvertesztjeinek sorozatát azzal, hogy cirkálórakétákat lőtt ki, miközben Kim Dzsongun a hadseregét a háborús felkészülés fokozására szólította fel.

A rakétaindítások, amelyek Észak-Korea negyedik cirkálórakéta-kísérletei voltak 2024-ben, órákkal azután történtek, hogy az állami média arról számolt be, hogy Kim Dzsongun megismételte: a haditengerészeti erőinek megerősítésére összpontosít. Az észak-koreai vezető az elmúlt hónapokban hangsúlyozta, hogy

az atomfegyverekkel felszerelt haditengerészet kiépítésére törekszik, hogy ellensúlyozza az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán által jelentett, szerinte folyamatosan növekvő külső fenyegetést.

Az ENSZ főtitkára az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „egyre inkább aggódik mindazok miatt, amiket az elmúlt hetekben láttunk”. Az észak-koreai hivatalos hírügynökség nem pontosította, hogy Kim Dzsongun mikor látogatott el Namphóba.

Azonban Kim Dzsongun azt hangsúlyozta, hogy a haditengerészet megerősítése „a legfontosabb kérdés az ország tengeri szuverenitásának megbízható védelmében és a háborús előkészületek fokozásában”.

Nem ez volt az első eset a héten

Közben a dél-koreai hadsereg azt közölte, hogy különleges műveleti alakulata befejezte az amerikai zöld sapkásokkal közös tíznapos gyakorlatát az ország fővárosának, Szöulnak a közelében fekvő térségben.

A két ország az elmúlt hónapokban nagyobb katonai gyakorlatokat tartott Japán bevonásával – összegezte az APAhogy azt korábban megírtuk, hétfőn az észak-koreai kommunista párt központi lapja jelentette, hogy

tengeralattjáróról indított manőverező robotrepülőgépek tesztjét felügyelte Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Tengeralattjáróról indított rakétatesztet felügyelt Kim Dzsongun – írta az MTI. A Rodong Szinmun észak-koreai lap tájékoztatása szerint a nukleáris robbanófejek hordozására is képes Pulhvaszal–3–31 típusú harceszközöket vasárnap lőtték fel egy tengeralattjáróról, s azok mintegy 124 perces repülést követően pontosan eltalálták célpontjaikat a Japán-tengeren fellelhető egyik kisebb szigeten.

Rovatok