Index Vakbarát Hírportál

Teljes ellentmondásba keveredett a román hadsereg vezetője a román miniszterelnökkel

2024. február 3., szombat 09:29

Marcel Ciolacu román miniszterelnök pár napja azt mondta: nem kell háborúra készülni Romániában. Ezzel szemben Gheorghita Vlad, a tavaly ősszel kinevezett román vezérkari főnök egy interjúban arról beszélt: fel kell készülni az Oroszországgal vívott háborúra, amely akkor következik be, ha Ukrajna veszít.

Pár nappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy Marcel Ciolacut egy sajtótájékoztatón kérdezték meg arról, hogy lehet-e háborúra számítani Oroszország és a NATO közt. A román kormányfő akkor röviden azt mondta:

Nem kell háborúra készülni.

Ezzel ellentétesen nyilatkozott a román hadsereg vezetője, Gheorghita Vlad vezérkari főnök, akit 2023. november 30-án neveztek ki a hadsereg élére. Ő egy interjúban most azt mondta:

Oroszország más európai országokat is megtámadhat, ezért fel kell készíteni a lakosságot, és legalább egy törvénymódosításra is szükség lenne ennek érdekében.

A Szabad Európa romániai oldalának adott hosszú interjúban rögtön azokról a kijelentésekről kérdezték a katonai vezetőt, amelyekben európai tisztviselők figyelmeztettek arra, hogy háború jöhet Oroszországgal.

Az interjú készítője a kérdésben megjegyezte azt is: „Románia részéről senki sem mondta azt, hogy fel kell felkészülni”, amivel közvetve Ciolacu szavaira utalhatott vissza. 

A vezérkari főnök válaszában azt mondta, hogy Oroszország az egész világrendet veszélyezteti, és nemcsak Ukrajnával, hanem a demokratikus világgal is háborút vív most.

Igen, Románia lakosságának, ahogyan az Európai Uniónak, Európa egész lakosságának aggódnia kell, és meg kell tennünk a megfelelő intézkedéseket a felkészülés érdekében. Én személy szerint – nem feltétlenül mint katonai személy – úgy gondolom, hogy az Orosz Föderáció nem fog itt megállni. Ha győznek Ukrajnában, akkor azután a fő célpont a Moldovai Köztársaság lesz, és feszültségek szemtanúi leszünk a Nyugat-Balkánon is. Több mint meggyőződésem, hogy Putyin elnök politikája további eszkalációhoz fog vezetni a közeljövőben

– fogalmazott Gheorghita Vlad.

Hozzátette azt is: nem lehet megjósolni, hogy mikor következhet be egy NATO elleni orosz támadás, de azt megjegyezte, hogy egyetért Rob Bauer admirálissal azzal kapcsolatban, hogy fel kell készíteni erre a civil lakosságot.

„Meg kell vitatnunk a dezinformáció elleni küzdelem politikáját. Meg kell vitatnunk a lakosság kiképzését, és itt megemlíthetem, hogy a Védelmi Minisztériumnak van egy törvénytervezete, a lakosság védelmi célú kiképzéséről szóló 446. törvény módosításának tervezete, amellyel évek óta – mondhatni, elég régóta – próbálnánk változtatni egy kicsit a rendszeren” – mondta a román vezérkari főnök, hozzátéve: nagyon nagy problémát jelent, hogy a sorkatonaság eltörlése után semmilyen módon nem készítik fel a lakosság zömét egy lehetséges háborúra, és közben a behívható tartalékosok is egyre öregebbek lesznek. 

Meg kell találnunk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy – ismétlem – felkészült lakosságunk és ellenálló társadalmunk lehessen

– fogalmazott a román katonai vezető, majd hozzátette: a törvénymódosítással azokat a 18 és 35 év közti fiatalokat céloznák meg nemtől, nemzeti hovatartozástól vagy vallástól függetlenül, akik „szeretnének katonai egyenruhát viselni”.

Mint mondta, azt szeretnék elérni, hogy e fiatalok közül minél többen jelentkezzenek önkéntes katonai szolgálatra, és kitanulnák a modern hadviselés alapjait, amelyet megfelelően meg is fizetnének nekik.

Gheorghita Vlad az interjúban azt is elárulta, hogy

a román hadseregnél jelenleg 10 százalékos emberhiány van.

Mint mondta, csak 2023-ban 6000 ember hagyta el a román védelmi minisztériumot. Beszélt továbbá a katonai fejlesztésekről, beszerzésekről is, többek közt arról, hogy a román katonák ebben a hónapban Törökországban kapnak kiképzést, hogy megtanulják a török Bayraktar-drónok kezelését. 

Rovatok