Index Vakbarát Hírportál

Beszüntetik a tüntetéseket a román gazdák és fuvarozók

2024. február 3., szombat 06:52

Marcel Ciolacu román miniszterelnök pénteken újabb tárgyalási fordulóra hívta a több mint három hete demonstráló gazdák és fuvarozók küldöttségét. A találkozó végén a kormány sajtóirodája bejelentette: megállapodtak a tiltakozó megmozdulások azonnali beszüntetéséről.

Mint írtuk, korábban forgalmi dugókat okozott Romániában a fuvarozók és a gazdák közúti tüntetése, akik nehezményezték a gépjármű biztosítás magas árát, a kötelező GPS-rendszert, valamint a vámolási és egyéb adóügyi eljárásokat. 

A román kormány mostanra állapodott meg a gazdákkal és a fuvarozókkal arról, hogy 

tárcaközi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata megtalálni a legjobb intézkedéseket a követelések rendezésére.

A testületben részt vesznek az egyes szaktárcák által kijelölt államtitkárok, valamint a gazdák és fuvarozók képviselői is. A tüntetők által felvetett, egyetlen ágazatot érintő kérdésekben az illetékes minisztérium közvetlenül tárgyal a szociális partnerekkel.

A megállapodást aláírta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a miniszterelnöki iroda vezetője, Mihai Ghigiu is. A tárcaközi bizottság létrehozásáról szóló kormányfői döntés hétfőn jelenik meg a hivatalos közlönyben. 

A megállapodás alapján a gazdák és fuvarozók beszüntetik a tiltakozó megmozdulásokat mind a fővárosban, mind az ország többi részén

– olvasható a kormányközleményben.

A Realitatea hírtelevízió beszámolója szerint a Bukarest körgyűrűje mellett, Afumati községben tüntető gazdák megerősítették, hogy a kormányfővel folytatott megbeszélésen elhangzott ígéretekre alapozva felhagynak a tiltakozásokkal.

Danut Andrus, a tüntetők szószólója azonban hozzátette, hogy a demonstrációk végleges beszüntetésének feltétele az ígéretek teljesítése, ellenkező esetben a gazdák és fuvarozók ismét utcára vonulnak.

Rovatok