Index Vakbarát Hírportál

Tovább forrong Izrael, ezrek demonstráltak a nagyvárosok utcáin

2024. február 4., vasárnap 09:44

Ezrek tüntettek több izraeli városban, köztük Tel-Avivban és Jeruzsálemben, helyi idő szerint szombaton, azt követelve az izraeli kormánytól, hogy tegyen többet a Hamász palesztin terrorszervezet által elhurcolt túszok elengedéséért.

A fogságban eltöltött napok számára utalva 120 nap a föld alatt elnevezésű tömegdemonstráción az elhurcoltak számos családtagja is megjelent.

Egyikőjük egy 15 éves fiú volt – akinek az unokatestvére került a fegyveresek fogságába – a felszólalásában azt követelte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől, hogy bármi áron hozza haza a fogságba került embereket.

A zsidó állam más városaiban is tartottak demonstrációkat, köztük Haifában és Beérsébában is. A Gázai övezetet irányító Hamász 2023. október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000-an megsebesültek.

A Hamász 240 túszt hurcolt Gázába, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására.

Mindeközben a Wafa palesztin hírügynökség vasárnap azt közölte, az izraeli erők az övezet déli részén lévő, az egyiptomi határhoz közeli Rafah ellen intéztek légicsapásokat. Találat ért egy menekülteket elszállásoló óvodaépületet is, és több civil, köztük két gyermek meghalt.

Rovatok