Index Vakbarát Hírportál

Gyűjtőtáborból megszökött menekülteket vettek őrizetbe Malajziában

2024. február 4., vasárnap 16:05

Negyvenegy rohingja menekültet vett ismét őrizetbe a rendőrség vasárnap Malajziában abból a 131, nagyrészt rohingja nemzetiségű mianmari menekültből, aki a héten szökött meg egy gyűjtőtáborból.

A nyugat-malajziai Perak állam rendőrfőnöke, Mohamad Yusri Hassan Basri a sajtónak nyilatkozva mondta el, hogy a férfiakat egy olajpálma-ültetvényen találták meg, és feltehetően még mindig sokan bujkálnak a közeli erdőkben.

A rohingják évek óta menekülnek Mianmarból, ahol üldöztetéseknek vannak kitéve, illetve a Mianmarral szomszédos Bangladesből is, mert ott zsúfolt menekülttáborokban, rossz körülmények között élnek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint tavaly csaknem 4500 rohingja – zömében nő és gyerek – menekült el hajóval Mianmarból, illetve Bangladesből, közülük 569-en életüket vesztették, vagy eltűntek a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger térségében.

Az ENSZ-szervezet figyelmeztetett arra, hogy 2014 óta ez a legmagasabb szám.

Malajziában több mint 100 ezer rohingja él, többségük rossz körülmények között. A hatóságok az országba érkező rohingjákat általában gyűjtőtáborokba viszik, amelyekben azonban emberi jogi szervezetek szerint rossz körülmények uralkodnak. Két éve, 2022-ben 528 rohingja menekült el az északi Penang állam gyűjtőtáborából – írja az MTI. 

Rovatok