Index Vakbarát Hírportál

Egy brit repülőgép-hordozó meghibásodás miatt nem tud részt venni a NATO tengeri manőverén

2024. február 4., vasárnap 21:33

A Queen Elizabeth brit repülőgép-hordozó meghibásodás miatt nem tud részt venni a NATO nagyszabású tengeri manőverén – közölte vasárnap a brit haditengerészet.

A hajó indulását az utolsó pillanatban fújták le, miután rutinellenőrzések során meghibásodást észleltek a jobb oldali csavartengely tengelykapcsolóján – közölte Andrew Burns altengernagy, akit a PA brit hírügynökség idézett.

A tájékoztatás szerint ezért a Queen Elizabeth testvérhajója, a Prince of Wales vesz rész a NATO Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatán.

A két repülőgép-hordozót mindössze néhány éve állították szolgálatba, ugyanakkor ez már a második jelentősebb meghibásodás. Másfél éve a Prince of Wales lerobbant a Wight-sziget előtt, és – szintén hajtóműproblémák miatt – nem tudott részt venni egy amerikai–kanadai–brit hadgyakorlaton.

A brit védelmi tárca közlése szerint nincs semmilyen összefüggés a két incidens között.

A NATO februártól májusig tervezett, Steadfast Defender kódnevű hadgyakorlatán 31 NATO-tagállam és Svédország fegyveres erői mintegy 90 ezer katonával vesznek részt. A manőveren a dpa német hírügynökség szerint egy, a NATO területe elleni esetleges orosz támadás elhárítását fogják gyakorolni – összegezte az MTI.

Rovatok