Index Vakbarát Hírportál

Két diák verekedése miatt retteg az antiszemitizmustól Németország

2024. február 5., hétfő 21:54

Összeverekedett egy Izrael- és egy palesztinpárti nézeteket valló diák Németországban, sorra nyilatkoztatják ki az antiszemitizmussal kapcsolatos félelmeiket a politikusok.

Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa hétfőn elítélte, hogy a hétvégén rátámadtak egy zsidó diákra Berlinben.

Meg vagyok rökönyödve, hogy erőszakosan rátámadtak egy zsidó diákra Berlin kellős közepén

– mondta Klein a Madsack médiacsoporthoz tartozó lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland / RND) adott nyilatkozatában.

Kijelentette, hogy a törvény teljes szigorával fel kell lépni, amennyiben megerősítést nyer, hogy a támadást antiszemita indítékból követték el. Utóbbi esetben Klein követelte, hogy a Berlini Szabadegyetem vizsgálja meg a 23 éves gyanúsított kizárását az oktatási intézményből. Úgy fogalmazott, „elviselhetetlennek tartja a gondolatot, hogy német utcákon zsidókra támadnak, és súlyos sebeket ejtenek rajtuk, csak azért mert zsidók”.

Egy Izrael- és egy palesztinpárti nézet ütközött 

A berlini rendőrség szerint a 30 éves Lahav Shapira szombatra virradóra egy nővel sétált Berlin Mitte kerületében, amikor összetalálkozott a 23 éves elkövetővel. Shapira a közösségi médiában Izrael-párti, míg támadója palesztinpárti nézeteket terjesztett. A rendőrség verziója szerint a két diák között vita támadt, majd a fiatalabb férfi leütötte és rugdosta a földön fekvő Shapirát, aki csonttöréseket szenvedett az arcán, de nem került életveszélybe. Shapira testvére, az izraeli születésű ismert német humorista, Shahak Shapira vitatta a hatóságok beszámolóját a történtekről.

Nem volt semmiféle politikai vita. Támadója felismerte egy bárban, majd követte őt és kísérőjét, agresszívan megközelítette őket, aztán váratlanul arcon ütötte

– írta Shahak Shapira az X-en.

Kai Wegner berlini polgármester megdöbbentőnek nevezte „ezt az aljas támadást”. „A zsidóknak mindenhol biztonságban kell érezniük magukat Berlinben, ideértve az egyetemeket is!” – húzta alá szintén az X-en tett bejegyzésében.

Shahak Shapira szerint a Berlini Szabadegyetemen a gázai övezeti háború kapcsán kialakult indulatos viták – illetve az, hogy testvére szókimondóan elítélte a palesztinpárti diákaktivisták tevékenységét – vezettek a támadáshoz.

Rovatok