Index Vakbarát Hírportál

A világ legmagasabb, küllők nélküli óriáskereke épül Szöulban

2024. február 5., hétfő 18:20

Az UNStudio megépíti a világ legmagasabb, küllők nélküli óriáskerekét Szöulban. A 220 méteres magasságot elérő építmény a város egyik legmagasabb pontja lesz.

Az UNStudio az Arup és a szöuli Heerim Architecture céggel együttműködve bemutatta a szöuli Sangam World Cup Parkban épülő óriáskerék úttörő tervét – írja a Designboom.

A fővárosi kormány által kezdeményezett, mérföldkőnek számító projekt célja, hogy újraértelmezze az óriáskerék fogalmát.

Az UNStudio által tervezett, Seoul Twin Eye elnevezésű, küllők nélküli óriáskerék a szöuli polgármester „Han-folyó ezer naplementével” elnevezésű ambiciózus elképzelésének egyik kulcseleme.

A szerkezetet két, egymást keresztező gyűrű alkotja majd, valamint 64, egyenként 20–25 fő befogadására alkalmas kapszula lesz rajta.

A SEOUL Twin Eye egyedülálló és magával ragadó élményt ígér egyszerre több mint 1400 látogató számára, ami majdnem duplája az ikonikus London Eye kapacitásának.

A Seoul Twin Eye óriáskerék egy 40 méter magas kulturális komplexum tetején lesz elhelyezve. A 220 méteres magasságot elérő óriáskerék lélegzetelállító panorámát nyújt majd Szöulra.

Az UNStudio javaslata az óriáskerék mellett egy, a metróállomást a helyszínnel összekötő, a megközelíthetőséget javító egysínes vasúti pálya terveit is tartalmazza.

A fővárosi kormány bejelentette, hogy a tervek szerint az építkezés 2025 körül kezdődhet meg, miután a végső felülvizsgálatát elvégezték. A tervek szerint 2028-ra készülhet el.

Rovatok