Index Vakbarát Hírportál

Rákkal diagnosztizálták III. Károly királyt

2024. február 5., hétfő 19:10

A brit uralkodónál, III. Károly királynál a rák egy formáját diagnosztizálták – közölte a Buckingham-palota.

Nem prosztatarákról van szó, de a közelmúltban prosztatamegnagyobbodás miatt végzett kezelése közben fedezték fel – írja a BBC. A rák típusát nem hozták nyilvánosságra, de a palota közleménye szerint a király hétfőn kezdte meg a „rendszeres kezeléseket”.

A Buckingham-palota szerint a király „továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várakozással tekint arra, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a teljes közszolgálatba”.

Az uralkodó a közlemény szerint elhalasztja nyilvános szerepléseit, és várhatóan más magas rangú királyi családtagok segítenek majd helyettesíteni őt a kezelés ideje alatt. További részleteket azonban a Buckingham-palota nem osztott meg a betegség stádiumáról.

Bár nyilvános rendezvényeit szünetelteti,

a 75 éves király folytatja alkotmányos államfői szerepét.

Vasárnap Sandringhamben látták egy istentiszteleten, ahol integetett a tömegnek.

III. Károly több mint egy hete egy londoni magánkórházban prosztataműtéten esett át. A király úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza prosztatakezelését, azzal a céllal, hogy több férfit ösztönözzön prosztatavizsgálatok elvégeztetésére – közölte akkor a palota.

Harry herceg haza utazik

A Sky News információi szerint III. Károly fia, Harry, a sussexi herceg az Egyesült Királyságba utazik, miután beszélt a királlyal.

A herceg valóban beszélt az apjával a diagnózisáról. Az elkövetkező napokban az Egyesült Királyságba utazik, hogy meglátogassa Őfelségét

– idézi forrását a lap.

Rishi Sunak nem kételkedik

Őfelségének teljes és mielőbbi gyógyulást kívánunk – reagált a hírre Rishi Sunak.

Nincs kétségem afelől, hogy hamarosan újra ereje teljében lesz, és azt hiszem, hogy az egész ország minden jót kíván számára

– fogalmazott közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a brit miniszterelnök.

Nem maradt el Joe Biden amerikai elnök reakciója sem. Azt ígérte, hamarosan felhívja a brit uralkodót, hogy kifejezze támogatását.

Aggódom érte. Beszélni fogok vele, ha Isten is úgy akarja

– mondta újságíróknak.

A piros doboz és az audiencia

III. Károly egyébként továbbra is fogadja heti audiencián a miniszterelnököt – erről már Laura Bundock királyi tudósító számolt be a Sky Newsnak.

Bundock azt is elmondta, hogy a király nem fog államtanácsosokat kinevezni, és továbbra is folytatja tisztségének privát feladatait.

(Borítókép: III. Károly király és Vilmos walesi herceg II. Erzsébet királynő búcsúztatása előtt a Szent György-kápolnában, a windsori kastélyban 2022. szeptember 19-én Windsorban, Angliában. Fotó: Justin Setterfield / Getty Images)

 

Rovatok