Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek egy ausztrál írót Kínában

2024. február 5., hétfő 09:36

Halálbüntetésre ítélték Yang Hengjun ausztrál demokráciapárti írót Pekingben, de az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették – közölte az ausztrál külügyminisztérium.

Az írót 2019-ben vették őrizetbe Kínában kémkedés vádjával – írja az MTI.

Penny Wong ausztrál külügyminiszter kijelentette, hogy a szövetségi kormány értesülése szerint, amennyiben Yang két évig nem követ el semmilyen súlyosabb bűncselekményt, a halálos ítéletet életfogytiglani börtönre változtatják.

Ez borzalmas hír dr. Yang, a családja és azok számára, akik támogatták őt

– mondta Wong, és együttérzését fejezte ki Yang családjának.

Yang még hat hónappal ezelőtt arról számolt be az újságíróknak, hogy vesecisztától szenved, és fél, hogy meghal a börtönben.

Folyamatosan követeltük, hogy dr. Yang méltányos és igazságos eljárásban és a minimálisan elvárható humánus bánásmódban részesülhessen, összhangban a nemzetközi normákkal és Kína jogi kötelezettségeivel

– jelentette ki Wong, hozzátéve: Yang érdekeit és jólétét szem előtt tartva küzdeni fognak a megfelelő egyészségügyi ellátásáért és a családja számára a konzuli segítségért.

Wong azt nem említette, hogy az ügy milyen hatással lehet az ausztrál–kínai kapcsolatokra, de hangsúlyozta: továbbra is kiállnak Yang jogaiért.

Rovatok