Index Vakbarát Hírportál

Oroszország márciustól blokkolja a VPN-szolgáltatásokat

2024. február 5., hétfő 16:50

A Kremlhez kötődő Safe Internet League vezetője hétfőn közölte, hogy az orosz hatóságok nagy valószínűséggel márciusban megkezdik a főbb VPN-szolgáltatások blokkolását.

Oroszországban sokan használják a VPN-t, vagyis a virtuális magánhálózatokat, hogy névtelenek maradjanak a világhálón, továbbá hogy megkerüljék az állam által bevezetett cenzúrát. A VPN ugyanis lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek az objektív nemzetközi hírforrásokhoz és a nyugati közösségimédia-platformokhoz, melyeket az orosz hatóságok az ukrajnai háború indulása óta blokkolni kezdett – írja a The Moscow Times.

Ekaterina Mizulina, a Safe Internet League vezetője egy középiskolás diákcsoportnak azt mondta, hogy

a VPN-ek, különösen azok, amelyek ingyenesek, kaput nyitnak a pokolba.

Amikor arról a pletykáról kérdezték, hogy az orosz kormány márciustól a VPN-ek blokkolását tervezi-e, azt válaszolta, hogy valószínűleg ez a helyzet. Mizulina ezután tisztázta, hogy bár technikailag lehetetlen lenne, hogy a hatóságok teljesen blokkolják a VPN-eket, de a legnépszerűbb szolgáltatások közül néhányat célba vennének.

Hozzátette, hogy a hatóságok az ingyenes VPN-ek betiltásával az „emberek és az eszközök” védelmére törekszenek. 

Tavaly az orosz hatóságok kampányt indítottak, hogy elijesszék a lakosságot a VPN-szolgáltatások használatától, mondván, ezek veszélyeztetik a személyes adataikat. Megfigyelők szerint azonban a kampány célja a szólásszabadság megfojtása, és a független hírforrásokhoz való hozzáférés korlátozása volt.

Rovatok