Index Vakbarát Hírportál

Felveszi a harcot az SUV-kkal Párizs, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a terepjárósoknak

2024. február 5., hétfő 09:40

A nem helyi lakosok által vezetett terepjárók parkolási díja Párizs központi kerületeiben megháromszorozódik, és óránként 18 euróra (7 ezer forintra) emelkedik.

Párizsban megháromszorozódnak a parkolási díjak egyes terepjárókra, miután vasárnap este egy mérföldkőnek számító népszavazáson elfogadták az erről szóló javaslatot.

A párizsiak mintegy 54,5 százaléka szavazott arra, hogy a városon kívülről érkező, 1,6 tonnánál nehezebb autókra érvényes parkolóbérletek ára emelkedjen – írja a Sky News.

A szavazók mindössze 5,7 százaléka vett részt a népszavazáson, amelyen azt kérdezték, hogy a választók „támogatják-e vagy ellenzik-e a nehéz, terjedelmes, környezetszennyező autók parkolására vonatkozó külön díj bevezetését?”.

Ez Anne Hidalgo szocialista polgármester legújabb erőfeszítése arra, hogy az idei olimpiai játékoknak otthont adó várost zöldebbé és a gyalogosok, valamint a kerékpárosok számára barátságosabbá tegye.

Párizs központi kerületeiben a terepjárók parkolási díja a helyi hatóságok külön engedélyével nem rendelkező sofőrök számára az első két órában óránként 18 euróra (7 ezer forintra) emelkedik, míg a kisebb autók esetében ez az összeg 6 euró (2 ezer forint) lesz.

Egy hatórás tartózkodás egy terepjáróval 225 euróba (86 ezer forintba) kerül, míg a kisebb járművek esetében 75 euróba (28 ezer forintba).

Rovatok