Index Vakbarát Hírportál

Nem mindenkinek tetszik, hogy a NATO 90 ezer katonával kezd nagy volumenű hadgyakorlatba

2024. február 5., hétfő 15:54

Orosz katonai vezetők idegesen reagáltak a NATO közelgő, 31 ország és mintegy 90 ezer katona részvételével zajló nagyszabású hadgyakorlatára. Szerintük ez jelentős visszalépés a hidegháború idején tapasztalt állapotok irányába.

Az ellenállóképességét demonstrálná a NATO azzal a nagy volumenű műveletsorozattal, amelyet februárban indít 31 ország 90 ezer katonájának részvételével. Az „erődemonstráció” azonban nem mindenkinek tetszik, orosz katonai vezetők az utóbbi időben több fórumon is hangot adtak annak a véleményüknek, miszerint „a nyugati országok gerjesztik a háborús pszichózis” – arról, hogy újrateremti-e a hidegháborús hangulatot a konfliktus, Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az InfoRádióban.

Az orosz katonai vezetők azt is rendre jelzik a kutató szerint, hogy ha nagy fegyveres konfliktus alakul ki Európában, azért az olyan műveletek lesznek felelősek, mint amilyen a NATO mostani hadgyakorlata.

A 31 ország 90 ezer katonájának részvételével zajló gyakorlat célja az is, hogy szimulálják, milyen válaszlépéseket tenne a NATO abban az esetben, ha Oroszország nyílt támadást indítana a katonai szövetség ellen. Seremet Sándor kiemeli ugyanakkor, hogy konkrétan nem nevezték meg az orosz hadsereget ellenséges erőként a hadgyakorlat hivatalos dokumentumaiban, de ez a forgatókönyv a legvalószínűbb.  

„Igazolnák az Ukrajnába fektetett hatalmas összegeket”

Az Eurázsia Központ szakértője hangsúlyozta, hogy az oroszok nemtetszésüket fejezték ki a NATO nagyszabású mozgósítását illetően, ami szerintük „nagy visszalépés a hidegháború idején tapasztalt állapotok felé”. Legfőképpen azért, mert szerintük az ilyen gyakorlatok fokozzák a feszültséget, és növelik a biztonsági kockázatot, ami akár komoly katonai incidenseket is előidézhet. Továbbá úgy vélik, a NATO mostani hadgyakorlatával a védelmi iparra és a fegyverkezésre kiadott hatalmas összegeket, valamint az ukrán hadseregnek nyújtott támogatások szükségességét és megfelelő felhasználását akarja igazolni.

Seremet Sándor ugyanakkor leszögezte, hogy Moszkvának momentán nem áll érdekében egy esetleges katonai konfliktus a NATO-val. Bár éppen az ukrajnai konfliktus kitörése miatt a kutató hangsúlyozta, hogy minden a NATO és Oroszország közötti lehetséges összecsapásról megjelenő vélemény, előrejelzés csak jóslat. 

Rovatok