Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a trónról az ukrán származású Miss Japan, miután fény derült sötét titkára

2024. február 5., hétfő 15:12 | aznap frissítve

Az ukrán származású Karolina Shiino január 22-én lett a szigetország szépségkirálynője, február 2-án pedig már le is mondott a trónjáról. Lemondása oka, hogy nyilvánosságra került viszonya egy nős férfival.

Egy ukrán származású, japán állampolgárságú modell nyerte meg a 2024-es Miss Japán szépségversenyt január 22-én, de már lemondott címéről – közölték hétfőn a verseny szervezői, miután egy hetilap beszámolója részletesen beszámolt egy nős férfival való kapcsolatáról.

A 26 éves Karolina Shiino volt az első európai származású személy, aki elnyerte a fődíjat a verseny szervezői szerint, amelynek célja, hogy megkoronázzák „minden japán nő legfőbb szépségének” képviselőjét. Az ukrán szülők gyermekeként született Shiino a Japán középső részén fekvő Nagojában nőtt fel, miután 5 évesen az országba érkezett.

Miss Japán győzelme már korábban is ellentmondásosnak számított külföldi gyökerei miatt. A címről viszont csak azután mondott le, hogy a Shukan Bunshun hetilap csütörtökön leleplezte:

kapcsolatban áll egy nős influenszerrel, aki egyben orvos is.

A Miss Japán Szövetség a honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatában közölte, hogy elfogadta Shiino lemondását, és komolyan elgondolkodnak rajta, „mi a felelős a sorozatos zavarok előidézéséért”.

A szövetség bocsánatát fejezte ki a  a szponzorok és a bírák felé, valamint közölte, hogy a verseny első helyezése az év hátralévő részében betöltetlen marad.

A verseny szervezői kezdetben támogatták Shiinót, mivel modellügynökségének, a Free Wave Co.-nak elmondta, véget vetett a kapcsolatnak, miután megtudta, hogy a férfi nős. Az ügynökség hétfői új közleménye azonban megerősítette, hogy a nő továbbra is találkozgatott a férfival, azután is, hogy megtudta annak családi állapotát.

Az Instagramján közzétett bocsánatkérésében Shiino azt mondta, hogy a cikk megjelenése utáni zavarodottsága és félelme közepette nem tudta elmondani az igazat.

Őszintén sajnálom, hogy hatalmas bajt okoztam, és hogy elárultam azokat, akik támogattak

– írta.

A pályázóknak japán állampolgársággal kell rendelkezniük, nem szabad házasnak lenniük, és a pályázati év végén 17 és 26 év közöttieknek kell lenniük. A győztesek kiválasztásakor a verseny szerint a jelölteket belső erejük, külsejük és tetteik alapján ítélik meg.

Shiino kinevezése azonban vitát váltott ki arról, hogy mi számít japán identitásnak, és a közösségi médiában polarizált vélemények láttak napvilágot azt illetően, hogy származása okán megfelelő győztes-e a szépségversenyen.

Nem érzek negatívan az ilyen gondolkodásmóddal szemben. Inkább úgy gondolom, hogy az ilyen nézetek lehetőséget adnak a gondolkodásra

– mondta.

A Miss Japánt először 1950-ben rendezték meg, bár a jelenlegi formája 1967-re nyúlik vissza. Ez egy hazai verseny, amelynek győztese nem képviseli Japánt a nemzetközi versenyeken.

A japán szépségversenyekkel kapcsolatban már korábban is keletkeztek viták a nyertes identitását illetően. Például 2015-ben, amikor a Miss Universe Japan versenyen a japán anyától és afroamerikai apától született Ariana Miyamoto lett az első vegyes származású győztes.

(Borítókép: Karolina Shiino, a Miss Japán 2024 győztese pózol a többi díjazottal a versenyen Tokióban, Japánban 2024. január 22-én. Fotó: Miss Japan Association / Handout / Reuters)

Rovatok