Index Vakbarát Hírportál

Egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazília több államában

2024. február 6., kedd 06:30

A dengue lázas megbetegedések ugrásszerű megnövekedése miatt egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazília több államában, köztük Rio de Janeiróban. 2024 kezdete óta már feleannyian megbetegedtek, mint tavaly egész évben. A WHO szerint a klímaváltozás kedvez a szúnyogoknak, akik terjesztik a kórt.

A dengue lázas megbetegedések ugrásszerű megnövekedése miatt egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazília több államában, köztük Rio de Janeiróban – jelentették be az állam hivatalos közlönyében hétfőn, alig pár nappal az évenként megrendezett, több millió turistát vonzó riói karnevál előtt.

A szervezők szerint azonban az egészségügyi veszélyhelyzet előreláthatólag nem zavarja meg a február 9–14. közötti karnevál programját. A riói városvezetés bejelentette, hogy megnyitnak 10 új egészségügyi központot, és ígéretet tettek egy sürgősségi műveleti központ megnyitására is.

2024 kezdete óta több mint tízezer dengue lázas esetet regisztráltak a helyi egészségügyi intézmények, ami csaknem fele a tavaly egész évben regisztrált 23 ezer igazolt esetnek.

Veszélyhelyzetet hirdettek Acre, Minas Gerais és Goias államokban, továbbá a szövetségi kerületben, Brazíliavárosban is, ahol a brazil légierő hétfőn megnyitott egy 60 ágyas tábori kórházat. Marcelo Kanitz Damascene dandártábornok, a légierő parancsnoka közölte, hogy a „szövetségi körzetben fordul elő az országban a denguemegbetegedések mintegy 20 százaléka”.

A dengue láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány esetet jelentenek. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a láz, az izomgörcs és az ízületi fájdalom. A súlyos eseteknek nagyjából egy százaléka vezet halálozáshoz.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek a jövőben több embert fertőzhetnek meg, mert a klímaváltozás kedvez a rovarok terjedésének – írja az MTI.

Rovatok