Index Vakbarát Hírportál

Zupkó Gábort nevezték ki a magyarországi uniós képviselet élére

2024. február 6., kedd 18:48

Zupkó Gábort nevezte ki magyarországi képviseletének új vezetőjévé az Európai Bizottság. A képviseletvezetőket az Európai Bizottság elnöke nevezi ki, akik ezt követően az elnök politikai képviselőiként járnak el a kiküldetésük szerinti tagállamban.

Az Európai Bizottság Zupkó Gábort nevezte ki magyarországi képviseletének új vezetőjévé. A kinevezés hatálybalépésének időpontjáról később születik döntés –tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

A közlemény szerint Zupkó Gábor kiterjedt diplomáciai és vezetői tapasztalattal rendelkezik, amelyre az elmúlt 25 évben a testület alkalmazásában, valamint a magyar diplomáciai szolgálatban tett szert – írja az MTI.

Zupkó Gábor már korábban, 2015 és 2022 között is az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője volt.

Ezen időszak alatt hozzáértően képviselte az uniós bizottságot a különböző partnerekkel, érdekelt felekkel és polgárokkal fenntartott kapcsolatokban, melynek során kiemelkedően kamatoztatta diplomáciai, tárgyalási és reprezentációs készségeit

– írták.

Zupkó jelenleg a bizottság főtanácsadójaként Magyarországon, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumához kirendelve segít előkészíteni az Európai Unió Tanácsának júliustól soron következő magyar elnökségét. 2012 és 2015 között az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának erőforrásokért felelős igazgatójaként dolgozott. Ezt megelőzően hét évig a Brüsszeli Infrastrukturális és Logisztikai Hivatal (OIB) igazgatói posztját töltötte be.

Uniós bizottsági pályafutása előtt Magyarország finnországi nagykövete, illetve a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára volt.

Az Európai Bizottság az unió minden tagállamának fővárosában működtet képviseletet, Barcelonában, Bonnban, Marseille-ben, Münchenben és Wrocławban pedig regionális irodát nyitott. A képviseletek tartják a kapcsolatot a nemzeti hatóságokkal, az érdekelt felekkel és a polgárokkal, továbbá tájékoztatják a médiát és a nyilvánosságot az uniós szakpolitikákról.

A képviseletvezetőket az Európai Bizottság elnöke nevezi ki, akik ezt követően az elnök politikai képviselőiként járnak el a kiküldetésük szerinti tagállamban.

Rovatok