Index Vakbarát Hírportál

Több ember meghalt a kaliforniai heves esőzésben

2024. február 6., kedd 07:23

Legalább három ember meghalt Kaliforniában, miután fák dőltek ki a térséget sújtó heves viharokban. Az államban rekordmennyiségű csapadék esett, ami áradásokat, sárlavinákat és áramkimaradásokat okoz.

Kalifornia óceáni partvidékén csaknem 370 ezer háztartás maradt áram nélkül vasárnap, miután jelentős széllel és súlyos esőzéssel járó viharzóna érte el a térséget. Az állam déli részén több mint 24 órája megállás nélkül esik az eső. Északon, ahol a széllökések nagyon hevesek voltak, a helyi hatóságok szerint 

legalább három ember meghalt vasárnap a kidőlő fák miatt.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója az állam 58 megyéjében hirdetett rendkívüli állapotot. A legveszélyesebb helyek közé a déli Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego és Santa Barbara települések tartoznak.

A régió többi részéhez hasonlóan Los Angelesben is olyan áradások vannak, amelyek képesek elvágni bizonyos utakat és kereszteződéseket, valamint veszélyes földcsuszamlásokat okozhatnak. Ez arra késztette a hatóságokat, hogy evakuálási parancsot adjanak ki a városra néző Hollywood és Santa Monica dombjaira.

„Los Angeles számára a tegnapi volt a tizedik legcsapadékosabb nap azóta, hogy 1877-ben elkezdtük feljegyezni a csapadékmennyiséget” – hangsúlyozta Karen Bass polgármester hétfői sajtótájékoztatóján, aki hozzátette, hogy senki se hagyja el otthonát, hacsak nem feltétlenül szükséges.

A hatóságok fokozzák az óvatosságra intő üzeneteiket, mivel az esőzés várhatóan keddig, sőt szerdáig is eltarthat. Hétfőn a Los Angeles-i repülőtérről induló és oda érkező járatok tucatjait törölték vagy késleltették.

Kalifornia történelmileg hozzászokott a forró időszakok és az intenzív esőzések váltakozásához. A tudósok ugyanakkor évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedés növeli a szélsőséges események gyakoriságát.

Rovatok